Ex-directeur ziekenhuis Eupen en drie artsen veroordeeld

De correctionele rechtbank van Eupen heeft uitspraak gedaan in een belangrijke zaak over onregelmatigheden in het ziekenhuis van Eupen. Het ziekenhuis, zijn voormalige directeur en drie artsen werden vervolgd voor valsheid in geschrifte, oplichting, medeplichtigheid aan de illegale uitoefening van de geneeskunde en frauduleuze inning van honoraria.

De zaak ontstond toen een voormalige hoofdarts, die inmiddels is overleden, verklaringen aflegde waaruit bleek dat artsen in opleiding illegaal praktiseerden in het Sint-Niklaasziekenhuis. Uit het onderzoek was inderdaad gebleken dat Duitse stagiairs in Eupen praktijk voerden zonder een Riziv-nummer of zelfs een vergunning om de geneeskunde in België uit te oefenen.

Tijdens de vorige hoorzitting verklaarde de toenmalige hoofdarts dat "de stappen om de juiste documenten te verkrijgen zeer lang zijn en enkele jaren kunnen duren". De artsen in opleiding van het Duitse ziekenhuis in Würselen werkten daarom in het ziekenhuis van Eupen. Hun honoraria werden gedeclareerd via de Riziv-nummers van enkele van hun collega's.

Hoewel alleen de voormalige hoofdarts deze feiten had toegegeven, vond de rechtbank dat elk van de beklaagden moest worden veroordeeld. Ze werden allen vrijgesproken van de beschuldiging van criminele vereniging.

Het ziekenhuis kreeg een boete van 45.000 euro. De voormalige hoofdarts werd veroordeeld tot 250 uur werkstraf en een boete van 10.800 euro.

De voormalige directeur van de instelling werd veroordeeld tot 250 uur werkstraf en een boete van 9.000 euro.

De twee andere artsen kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes maanden en een boete van 9.000 euro voor de ene en 200 uur werkstraf en een boete van 9.000 euro voor de andere.

De ziekenfondsen kregen een voorlopige schadevergoeding van 1 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.