Explosie Beiroet - Rode Kruis-Vlaanderen start inzamelactie

Vrijwilligersorganisatie Rode Kruis-Vlaanderen heeft op vraag van het Libanese Rode Kruis een inzamelactie opgezet op haar website. Rode Kruis zorgt in de regio voor eerste zorgen aan slachtoffers, vervoer naar ziekenhuizen buiten Beiroet en noodopvang voor mensen die dakloos werden door de explosie. Om de meest dringende hulp te kunnen bieden de komende drie maanden is zo'n 16 miljoen euro nodig.

De zware explosie van afgelopen dinsdag maakte meer dan 100 dodelijke slachtoffers, duizenden anderen raakten gewond. Ziekenhuizen in de buurt worden overspoeld en moeten noodgedwongen mensen met minder zware verwondingen weigeren.

Het Libanese Rode Kruis mobiliseerde ondertussen meer dan 125 ambulances en 375 paramedici. Slachtoffers kunnen gratis terecht in de 36 gezondheidscentra van het Libanese Rode Kruis, verspreid over het hele land, en ook 9 mobiele teams worden ingezet om slachtoffers te verzorgen. "Dit is van extra groot belang nu bestaande ziekenhuizen zelf in puin liggen en lichtgewonden moeten worden geweigerd", zegt Tiene Lievens, manager Internationale Samenwerking bij Rode Kruis-Vlaanderen. "Prioriteit is en blijft het redden van zoveel mogelijk levens."

Ook de materiële schade is enorm: heel wat mensen zijn dakloos. Het Libanese Rode Kruis voorziet momenteel in noodopvang voor 1.000 families. De komende weken zal de capaciteit nog opgetrokken worden naar 10.000 gezinnen. Ook delen vrijwilligers eten, water, hygiënekits, matrassen, mondmaskers ¿ uit om slachtoffers te helpen.

Verschillende landen hebben al humanitaire hulp aangeboden. "Ook de vrijwilligers van onze Emergency Response Units staan klaar om ter plaatse te gaan indien nodig", aldus Lievens.

Het Libanese Rode Kruis lanceerde een oproep tot het ophalen van 16 miljoen euro om de slachtoffers dringende medische hulp te blijven bieden voor een periode van 3 maanden. Rode Kruis-Vlaanderen opent daarom een aparte pagina op haar website waar iedereen de slachtoffers van deze explosie financieel kan helpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.