Fagg neemt afscheid van administrateur-generaal Xavier De Cuyper

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (Fagg) meldt op zijn site het vertrek en de oppensioenstelling van zijn administrateur-generaal Xavier De Cuyper.

Xavier De Cuyper stond aan het hoofd van het Belgische geneesmiddelenagentschap sinds 1 mei 2007 en heeft in 2022 de leeftijdsgrens bereikt voor het bekleden van een mandaatfunctie binnen de federale overheid. Het mandaat van Xavier De Cuyper liep af op 1 maart 2022 maar om de continuïteit van de werking en de stabiliteit van het FAGG te verzekeren werd dit verlengd. 

De Cuyper bekleedde tijdens zijn carrière verscheidene sleutelposities in de Belgische publieke sector. Zo was hij secretaris-generaal van het Ministerie van Middenstand en Landbouw, gedelegeerd bestuurder bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, directeur-generaal van het DG Dier, Plant en Voeding bij de FOD Volksgezondheid, en kabinetschef bij verschillende ministers met bevoegdheden in Landbouw en bij twee vice-eersteministers.

Sinds 2007 stond zijn carrière in het teken van het geneesmiddelenbeleid. Als hoogste leidinggevende van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) had hij een sleutelrol in het bepalen van het nationale beleid inzake geneesmiddelen en gezondheidsproducten. Op Europees niveau was hij lid van de Management Board van het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency, EMA) en was - en blijft hij ook na zijn pensioen - lid van de raad van bestuur van het Franse geneesmiddelenagentschap (Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé, ANSM). Hij speelde een actieve rol binnen het Netwerk van de directeuren van de Europese geneesmiddelenautoriteiten (Heads of Medicines Agencies, HMA), onder andere als mentor van de Clinical Trials Coordination Group (CTCG).

Uitdagingen

Er liggen heel wat uitdagingen op de tafel en ze blijven zeer divers. Zo is het aanpakken van de beschikbaarheid van geneesmiddelen een topprioriteit, omdat onbeschikbaarheden toch een aanzienlijke impact kunnen hebben op de volksgezondheid. "Doorgedreven samenwerking met alle betrokken partners en proactieve maatregelen zijn essentieel, inclusief het ontwikkelen van systemen voor het opvolgen van voorraden en het beheren van parallelle invoer. In deze context nam ik een actieve rol op in het recente orgaan dat de focus legt op solidariteitsmechanismen tussen de Europese lidstaten", aldus Xavier De Cuyper.

Een andere uitdaging is het bevorderen van innovatie voor medische nood. "Het heroverwegen van de financiering van geneesmiddelen en het herverdelen van middelen voor behandelingen van zeldzame ziektes is hierbij een mogelijkheid", aldus de afscheidnemende topman.

"Verder moet onder meer de regelgeving voor medische hulpmiddelen verder worden verbeterd. Hoewel de oprichting van een Europees agentschap voor medische hulpmiddelen momenteel geen prioriteit is, moet er aandacht worden besteed aan het verbeteren van garanties inzake de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid van deze producten." 

De Cuyper oordeelt dat de strijd tegen COVID-19 in het Belgische samenwerkingsmodel zeer efficiënt  bleek en die  doorgedreven samenwerking is ook essentieel in de strijd tegen illegale farmaceutische praktijken. Ook het betrekken van de patiënten was nieuw en toonde al een grote meerwaarde. "Ik wil dan ook dat deze manier van samenwerken zich voortzet in de grote nationale en Europese projecten, zoals onze speerpunten, de herziening van de geneesmiddelenwetgeving, de regulering van de vergoedingen en de voorbereiding van het Europese voorzitterschap."

Kansen

De ontwikkeling van het FAGG liep niet altijd volgens plan, geeft hij toe. "We kregen ook diverse keren te maken met een federale regering in lopende zaken, met een enorme impact op de dagelijkse werking van het agentschap. Ik ben ervan overtuigd dat mijn pensioen een geweldige kans biedt voor een verdere strategische vooruitgang. Met de kennis en inzet aanwezig binnen het agentschap heb ik er alle vertrouwen in dat mijn opvolger de nieuwe uitdagingen zal aankunnen en dat de constructieve en vruchtbare samenwerking met de FAGG-medewerkers en externe partners een openbare dienstverlening van hoge kwaliteit aan de patiënten zal blijven garanderen. Voor dit en voor al het andere dat we samen hebben meegemaakt, kan ik jullie alleen maar bedanken!"

Vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft bij ministerieel besluit van 31 augustus 2023 Hugues Malonne ad interim aangeduid als administrateur-generaal en directeur-generaal van DG POST vergunning. Hugues bekleedde eerder de functie van directeur-generaal van DG POST vergunning toen hij in 2017 bij het agentschap kwam.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.