Franstalige studenten bezorgd over overwerkte arts-assistenten

De Franstalige studentenfederatie (FEF) reageerde gisteren op het rapport van de FOD Volksgezondheid waaruit bleek dat vele arts-specialisten in opleiding zich verplicht voelen om 60u per week te werken. "Een gevaar voor iedereen", aldus de FEF.

De ondertekening van de opting out-overeenkomst, die geacht wordt vrijwillig te zijn en assistenten in staat te stellen het aantal uren dat ze normaal mogen werken, te overschrijden, wordt vaak misbruikt, aldus de FEF. Die zegt dat dit de gezondheid van assistenten in gevaar brengt, het mogelijk maakt dat ze als goedkope arbeidskrachten worden gebruikt en de kwaliteit van de aan patiënten verleende zorg in gevaar brengt.

Normaal gesproken werken assistenten ongeveer 48 uur per week, maar ze kunnen ervoor kiezen tot gemiddeld 60 uur per week te werken. In de praktijk werken sommigen zelfs tot 72 uur. Uit het rapport van de FOD Volksgezondheid blijkt dat 86,5% van de assistenten bereid is langer te werken. De meesten onder hen stemmen ermee in "om tegemoet te komen aan de behoeften van de dienst", maar bijna een derde geeft ook toe "verplicht te zijn geweest of zich verplicht te hebben gevoeld om te blijven".

Assistenten, die geacht worden daar te zijn om te leren, "worden vaak belast met onaangename taken die onnodig zijn voor hun leerproces, maar ingegeven worden door de winstdoelstellingen van de ziekenhuizen", luidt de beschuldiging van de FEF. "Bovendien komt de kwaliteit van de opleiding van assistenten in het gedrang door het gebrek aan wetenschappelijke werktijd", merkt de Federatie op.

De FEF pleit voor een hervorming van het zorgstelsel, het einde van quota en selectie bij de toelating tot geneeskundestudies, om voldoende artsen te garanderen. Ook moeten assistenten worden behandeld als toekomstige artsen die een kwaliteitsopleiding nodig hebben.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.