Fraude door zorgverleners neemt toe 

Het aantal door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) afgesloten fraudegevallen door zorgverleners en het totale bedrag ervan zijn in een jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft L'Echo op basis van cijfers van het Riziv.

Tussen 2021 en 2022 is het aantal afgesloten fraudegevallen gestegen van 43 naar 81 en is het bedrag van deze fraudes meer dan verdubbeld, van 3,1 miljoen naar 6,7 miljoen euro. "We bevestigen dat er een duidelijke toename is van het aantal fraudegevallen door zorgverleners, en dat deze meer gediversifieerd zijn", aldus het Riziv. 

Tot de belangrijkste vormen van fraude behoren misdrijven die worden gepleegd via het systeem van de derdebetalersregeling, waarbij de patiënt niets - of bijna niets - betaalt, aangezien de dienstverlener rechtstreeks door het Riziv wordt vergoed. Het systeem heeft voordelen, maar het belet de patiënt controle uit te oefenen op de door de dienstverlener aangegeven zorg. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 april 2023

    Met dit systeem heeft het RIZIV zelf de kat bij de melk gezet !
    Waarom is er plots 1 explosie van “ zelfstandige “ verpleegsters “ die starten met 1 Otto die 1 klein huisdokteurje pas na 40 jaar carrière kan kopen ?
    Alles wat gratis is wordt niet gewaardeerd en op 1 hoop gegooid , zoals de “ trottinetten “ in Parijs en in Brussel !
    En maak dat die gasten eens wijs !