Gates Foundation trekt nog eens 20 miljoen dollar uit voor vaccintechnologie Univercells

De Bill & Melinda Gates Foundation trekt nog eens 20 miljoen dollar (omgerekend zo'n 19 miljoen euro) uit voor de verdere ontwikkeling van de vaccintechnologie van het Waalse biotechbedrijf Univercells. Dat heeft de filantropische stichting bekendgemaakt.Het geld moet dienen om de mRNA-technologie van Univercells verder uit te rollen naar lage- en middeninkomenslanden.

Univercells ontwikkelde een geautomatiseerd laboratorium voor de productie van RNA, waardoor enkele belangrijke flessenhalzen, zoals schaalgrootte en massale investeringen, worden weggewerkt. Dit moet armere landen toelaten om ook zelf sneller en goedkoper vaccins te produceren.

Naast de 20 miljoen voor Univercells, gaat ook nog eens 10 miljoen naar vaccinfabrieken in Senegal (Institut Pasteur de Dakar) en Zuid-Afrika (Biovac) om de technologie aan te schaffen.

"De ontwikkeling van nieuwe vaccins is duur, vereist veel grondstoffen en is grotendeels geconcentreerd in de rijke landen", wordt mede-oprichter van Univercells José Castillo geciteerd. "We zijn dan ook verheugd om samen te werken met IPD en Biovac om onze technologie op te schalen in Senegal en Zuid-Afrika om de toegang tot nieuwe mRNA-vaccins te stimuleren."

Eerder ontving Univercells ook al andere schenkingen van de Gates Foundation.

mRNA-vaccins kenden hun grote doorbraak tijdens de coronapandemie. De bedoeling is om die mRNA-technologie verder uit te breiden naar onder meer de bestrijding van tuberculose, malaria en lassakoorts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.