Gekke Nobelprijzen weer uitgereikt

Toiletten bedenken die uitwerpselen analyseren, spinnen reanimeren als robots, het aantal haren in de neusgaten van kadavers observeren: het zijn maar een paar voorbeelden van het "onderzoek" dat wordt beloond door de anti-Nobelprijzen, intussen al aan de editie van 2023 toe. Deze 'competitie', wordt ook wel Ig-Nobel genoemd, een woordspel met 'ignoble' of onwaardig. Onderzoeken die mensen eerst aan het lachen maken en vervolgens aan het denken zetten, komen in aanmerking.

Nog zo'n indringende vragen: waarom likken wetenschappers graag aan rotsen? En kan elektriciteit op eetstokjes de smaak van je eten veranderen? 
De winnaars krijgen - o ironie - een briefje van 10 biljoen Zimbabwaanse dollar, een munt die niet meer bestaat en dus niets waard is. Echte Nobelprijswinnaars, sommigen met extravagante hoeden, reikten de Ig-Nobels uit,

Wat de geneeskuinde betreft, sprong er dus een onderzoek uit over het aantal neusharen per neusgat. Hebben we er in elk neusgat evenveel? Wetenschappers van de University of California (VS, 2020) gingen tellen in de neuzen van 20 lijken. Blijkt dat we gemiddeld ongeveer 120 haartjes per neusgat hebben die tussen 0,81 en 1,035 centimeter lang zijn. Die kennis kan nuttig zijn voor verder onderzoek naar een bepaalde vorm van haaruitval.

De uitvinding van een "slim toilet" dat via allerlei sensoren aan je urine en stoelgang kan zien of je ziek bent (met ingebouwde coronatest én anuscamera) leverde ook een prijs op. Die viel te beurt aan Seung-min Park, van de Amerikaanse universiteit Stanford.

Ander onderzoek dat in de prijzen viel, peilde onder meer naar hoe de seksuele activiteit van ansjovissen het oceaanwater kan beïnvloeden, hoe de smaak van eten en drinken kan worden veranderen via elektrische stimulatie langs geladen eetstokjes, en wat er in de hersenen gebeurt bij mensen die achterwaarts spreken.

Hier kunt u de uitreikingscereemonie bekijken.

--

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.