Geruisloze sluiting Spoed Harmoniepark AZ Monica

Sinds eind augustus is de Spoedafdeling AZ Monica Harmoniepark gesloten. Patiënten worden op de website doorverwezen naar de huisarts of de dichtstbijzijnde spoedafdeling. 

Een ziekenhuis zonder spoeddienst voelt raar aan', zegt diensthoofd van de spoedafdeling Philippe Van Den Steen in de Standaard. Hij betreurt de 'strategische keuze' van de directie, samen met heel wat patiënten en personeel. Deze spoeddienst was immers zeer laagdrempelig: er werden alleen patiënten behandeld die zelf naar de dienst toekwamen of patiënten die door hun huisarts werden doorverwezen.

Voor CEO van AZ Monica, Geert Smits, gaat het om een strategische keuze. De campus in Deurne is het speerpunt van de Spoed, met een mobiele urgentiegroep. De campus aan het Harmoniepark wordt omgeturnd tot een zogenaamde “focused clinic”, een expertisecentrum met concentratie op gespecialiseerde zorg. "Onze spoedafdeling in campus Deurne (Florent Pauwelslei) blijft gewoon open, daar kan je als patiënt ook steeds terecht", luidt het op de site.

Menigeen betreurt wel dat die beslissing 'boven de hoofden heen van de betrokkenen' werd genomen. De CEO meent dat het effect op de acute zorg niet groot zal zijn, al geeft hij toe dat de afdeling voor patiënten 'kleinschalig en makkelijker was'.

De zo goed als geruisloze sluiting staat wel wat in contrast met het recente tromgeroffel dat gepaard ging met de - weliswaar verdienstelijke - introductie van "de modernste endoscopische apparatuur voor de behandeling van rugklachten."

> AZ Monica introduceert nieuwste endoscopische behandeling van rugpatiënten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.