Groot-Brittannië: alcoholgebruik oorzaak Russische verliezen in Oekraïne

Alcoholgebruik is een van de oorzaken van de grote verliezen van het Russische leger in Oekraïne. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, op basis van bevindingen van de inlichtingendiensten. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne verloor Rusland 200.000 manschappen, omdat ze omkwamen of gewond raakten, en veelal was dat niet te wijten aan vijandelijkheden. "Russische commandanten bekijken het wijdverspreide alcoholmisbruik wel als bijzonder schadelijk voor de effectiviteit van de gevechten."

Begin deze week maakte een Russisch kanaal op berichtenapp Telegram gewag van een "extreem hoog" aantal incidenten, misdrijven en doden vanwege alcoholmisbruik in het leger, schreven de Britten. Zwaar drinken is alomtegenwoordig in de Russische maatschappij en wordt stilzwijgend aanvaard als deel van het soldatenleven, ook bij gevechten. Andere belangrijke oorzaken voor de verliezen die niet gelinkt zijn aan gevechten zijn vermoedelijk ook een slechte wapenopleiding, verkeersongevallen en de weersomstandigheden, waardoor bijvoorbeeld onderkoeling optreedt. 

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne publiceert het Britse ministerie van Defensie dagelijks updates over de oorlog. Op basis van informatie van de inlichtingendiensten wil de Britse regering zo een contranarratief bieden voor de Russische voorstelling van de feiten, maar wil ze ook de bondgenoten bij de les houden. Moskou beschuldigt Londen van een desinformatiecampagne.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    03 april 2023

    De Britten blijven wereldkampioen binge drinken , geven zelfs de Russen toe , maar in het Brits Leger heerst wel een ijzeren tucht !
    Bij de Russen heerst alleen ONtucht , en hun soldaten begrijpen niet waarom ze hun leven moeten geven voor het Napoleon complex van VladiMIR Bonaparte !
    Kan chef kok Progozhin geen potje “ gemarineerde Napoleon “ prepareren en serveren aan de liefhebbers ?