Gynaecologe vrijgesproken na overlijden baby, vroedvrouw opschorting

In de zaak van een baby die in 2016 een week na de bevalling in het AZ Alma Eeklo overleed na zware hersenschade door zuurstoftekort, is de vroedvrouw schuldig bevonden aan onopzettelijke slagen en verwondingen, en de gynaecologe vrijgesproken. Dat besliste de Gentse correctionele rechtbank. De vroedvrouw liet volgens het vonnis kostbare tijd verloren gaan, maar ze kreeg opschorting van straf omdat ze geen opzettelijke fout maakte en een lange vlekkeloze staat van dienst had.

De zeven dagen oude Ryvana overleed na een bevalling in het AZ Alma in Eeklo. Het meisje werd op 25 augustus 2016 geboren en moest worden beademd. Volgens de moeder gingen de gynaecoloog en de vroedvrouw meermaals in de fout. Het openbaar ministerie wou een veroordeling voor onopzettelijke slagen en verwondingen, maar de twee beklaagden vroegen de vrijspraak.

Gynaecologe

De rechtbank oordeelde dat de gynaecologe geen schuld treft. "Niemand kon voorspellen dat Ryvana zo moeilijk door het geboortekanaal zou geraken. Die bijkomende medische complicatie is het gevolg van een wrede spelling van het lot."

De rechtbank stelde wel dat er een professionele fout was bij de informatie-uitwisseling tussen de vroedvrouw en de gynaecologe, maar kon niet met zekerheid achterhalen wie de fout maakte, waardoor de gynaecologe vrijgesproken werd. 

Vroedvrouw

Wat de vroedvrouw betreft, vond de rechtbank dat ze te afwachtend reageerde op de signalen van de monitor, waardoor er kostbare tijd verloren ging en de baby overleed door zuurstoftekort. "Ze is tekortgeschoten bij de bevalling", stelt het vonnis. "Ze draagt een zware maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar het was geen opzettelijke fout en ze heeft de gevolgen niet gewild."

Door haar lange staat van dienst en haar blanco strafblad, kon ze de gunst van de opschorting krijgen, wat betekent dat ze geen straf opgelegd krijgt. De vrouw is intussen met pensioen.

De ouders kregen een morele schadevergoeding van 3.000 euro toegekend. Ze gaan in beroep tegen het vonnis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.