H. Hartziekenhuis Mol: zelfhulpvriendelijk ziekenhuis

Het H. Hartziekenhuis Mol zal als zelfhulpvriendelijk ziekenhuis intenser samenwerken met patiëntenverenigingen. Daartoe tekent het op donderdag 23 maart een intentieverklaring met Trefpunt Zelfhulp. Het zal de samenwerking met verschillende patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen verankeren en verder uitbreiden.

Met het project ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’ zet het H. Hartziekenhuis Mol in op een structurele samenwerking met patiëntenverenigingen. Het is een doordacht concept dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Het model komt tegemoet aan de noden van zowel verenigingen als ziekenhuizen. Het Molse ziekenhuis wil de patiënt steeds centraal zetten en is dan ook continu op zoek naar concrete manieren waarop de participatie vorm kan krijgen. Patiëntenverenigingen zijn op hun beurt vragende partij om intenser samen te werken met professionals.

Met een concreet stappenplan zal Trefpunt Zelfhulp beide partijen begeleiden in het proces naar een duurzame samenwerking. Het startschot wordt gegeven op donderdag 23 maart. Dan vindt niet alleen de officiële ondertekening van de intentieverklaring met Trefpunt Zelfhulp plaats, maar wordt er ook een workshop georganiseerd. Tijdens deze sessie zullen de patiëntenverenigingen en het ziekenhuis hun doelstellingen, werkwijze en wederzijds engagement formuleren.

Voordelen van patiëntgericht werken
Het samenwerken met patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen biedt heel wat voordelen, zoals:
ⱱ       Betere informatie door ervaringskennis te benutten in de zorg.
ⱱ       Mindere werklast in het ziekenhuis. Dankzij de praktische en psychosociale steun vormen de 
         verenigingen een aanvulling op de medische zorg.
ⱱ       Betere therapietrouw door een betere communicatie met zorgverleners en beter omgaan met de 
         ziekte.

Goede zorg leveren kan niet zonder patiënten er zélf bij te betrekken. Verbeteringen in de zorg realiseren we samen met de patiënt, heet het. Met het concept van het ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’ zet het H. Hartziekenhuis Mol weer een flinke stap vooruit richting krachtige patiënten participatie.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.