Zeven Limburgse ziekenhuizen vragen proportioneel miljardendeel

Opmerkelijk: alle zeven Limburgse ziekenhuizen spreken met 1 stem die ze luid willen laten weerklinken in verband met de verdeling van het voorschot van 1 miljard om de grootste noden te lenigen. Dat miljard dient te worden verdeeld op basis van objectieve parameters die de zwaarte van de crisis op elk ziekenhuis objectiveren, bepleiten ze.

"Kortom, een verdeling louter op basis van aantallen, zou ongelijkheden creëren", luidt het nog.

Dat is de heldere boodschap van de 7 Limburgse ziekenhuizen, die de ernst van de financiële consequenties onderstrepen.

"De 7 Limburgse ziekenhuisdirecties volgen met volle aandacht de federale werkgroep die samen met de ziekenhuiskoepels een voorstel voorbereidt, om aan de hand van een verdeelmechanisme, een bedrag op structurele wijze toe te kennen aan de ziekenhuizen. Momenteel is er reeds een voorschot van 1 miljard euro toegekend dat kan dienen om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te vangen. Deze middelen zijn niet verworven."

Verdeelsleutel

"De regering wil nu via een verdeelsleutel de lasten ten gevolge van de covid-19-crisis vergoeden. De cijfers liegen er niet om. De provincie Limburg kent het hoogst aantal patiënten besmet met covid-19, het hoogst aantal patiënten op intensieve zorg en helaas ook het hoogst aantal overlijdens. Het was en is in de 7 Limburgse ziekenhuizen nog steeds alle hens aan dek."

"Nu de piek stilaan afvlakt, komt er wat ademruimte, maar een tweede piek nog voor de zomer is niet ondenkbaar. Dr. Yves Breysem, algemeen directeur Jessa Ziekenhuis : “De snelheid waarmee ons ziekenhuis op enkele weken tijd een complete transformatie heeft ondergaan, is indrukwekkend. Niets is als vanouds. Nieuwe zorgtrajecten werden uitgetekend, IT-systemen aangepast, afdelingen opgesplitst en vertimmerd, nieuwe teams samengesteld en uitgebreid."

"Op de piek van de crisis waren er 16 corona-afdelingen operationeel, waaronder 5 intensieve diensten. De logistieke en bijgevolg de financiële impact daarvan is zeer groot. Tel daarbij nog het verlies op dat de ziekenhuizen hebben door niet-realiseerde activiteit en omzet, dan zal het niet verbazen dat de jaarresultaten van menig ziekenhuis donkerrood zullen kleuren.”

In Sint-Truiden zijn we al heel vroeg in het oog van de corona storm beland”, verklaart dr. Raf Lippens, algemeen directeur voor Sint-Trudo. “We hebben hier eerder dan in andere ziekenhuizen, in een mum van tijd een draaiboek moeten opstellen en uitvoeren."

"Om plaats te maken voor de verzorging van coronapatiënten hebben we onze reguliere activiteiten al heel vroeg in de crisis moeten afbouwen, nog vóór de overheid hierrond met richtlijnen kwam voor alle ziekenhuizen."

"Daarnaast hebben we ook buiten het ziekenhuis maximaal inspanningen geleverd, wat niet zo evident is voor een kleiner ziekenhuis als het onze. In een intense samenwerking met het Truiens stadsbestuur boden we materiaal en hulp bij het opzetten van een pre-triagepost door de huisartsen, we bieden hulp aan woonzorgcentra, Fedasil en andere, we zijn nauw betrokken bij het eerste operationele schakelzorgcentrum,…"

"Onze mensen hebben heel wat knowhow opgedaan en ook gedeeld met externe collega’s artsen en andere zorgverleners en stonden ter beschikking waar mogelijk. We mogen fier zijn over hoe alle medewerkers van Sint-Trudo samen erin geslaagd zijn om onze belangrijke maatschappelijke rol waar te maken. Maar ook hier kunnen we niet om de impact heen, die dit momenteel al op ons ziekenhuis heeft gehad.”

Erwin Bormans, algemeen directeur ZOL: “Ook ons ziekenhuis werd snel volledig getransformeerd en de electieve activiteiten werden onmiddellijk stilgelegd. Medewerkers, artsen en patiënten worden maximaal beschermd, extra middelen worden ingezet om de zwaar zieke patiënten, zeker deze op intensieve zorgen, goed te kunnen verzorgen. Dit heeft inderdaad een grote financiële impact en zal dit nog een lange tijd hebben.”

Sciensano

"Ook Sciensano heeft heel wat relevante gegevens waarop de regering zich kan baseren om de verdeelsleutel correct te bepalen: het aantal hospitalisaties, het aantal patiënten op de intensive care afdelingen en het aantal beademde patiënten zijn beschikbaar per provincie en per ziekenhuis. Dit zijn uitstekende objectieve parameters om de ‘case load’, en de bijhorende (al dan niet) geleverde inspanningen van elk ziekenhuis te bepalen."

"De Limburgse ziekenhuizen hebben ten gevolge van de grote instroom aan covid-patiënten ook een hoge capaciteit aan bedden voorzien wat heel wat extra afgeleide kosten met zich meebrengt. De snelle toestroom heeft geleid tot een versnelde stopzetting van de normale activiteit in het bijzonder voor de semi-urgente ingrepen. De Limburgse ziekenhuizen vragen voor deze bijzondere situatie een evenredige financiële compensatie door middel van een gepaste verdeelsleutel."

> Bekijk ook onze Medflix-editie van vandaag met Peter Fontaine over het miljardenvoorschot

> Lees ook: Riziv grote winnaar van deze crisis

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.