HH ziekenhuis Mol onderzoekt triageprotocol

Het ziekenhuis wil de forse drukte op de spoedgevallendienst aanpakken. Ruim driekwart van de patiënten wordt immers niet doorverwezen door de huisarts en meer dan de helft van de patiënten meldt zich aan met minder dringende klachten, luidt de motivatie. Vandaar een studie in samenwerking met de U Antwerpen die het effect van een verpleegkundig triageprotocol op de patiënten tevredenheid, kwaliteit van zorg en wachttijden nagaat.

De studie loopt onder leiding van dr. Tom Van Zundert (foto). Door de grote drukte moeten mensen met een verzwikte enkel of een gebroken pols vaak lang wachten om onderzocht te worden door een arts voordat er röntgenfoto’s kunnen aangevraagd worden, heet het.
Patiënten die zich aanmelden met een trauma van een arm of een been worden onderverdeeld in twee groepen. Voor de ene groep verandert er niets terwijl bij de andere groep de verwonding wordt onderzocht door een verpleegkundige die op basis van richtlijnen beslist of er nood is aan röntgenfoto’s. "Zo hopen we de wachttijden te verminderen en de patiënten tevredenheid te verhogen zonder in te boeten aan kwaliteit van zorg."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.