Hittegolf in Italië: hoogste alarmpeil in 16 grote steden

Opnieuw heeft Italië te kampen met een hittegolf. Vooral het noorden en het centrum van het land worden getroffen. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag het hoogste alarmpeil afgekondigd voor zestien steden. Dat wil zeggen dat er zelfs voor gezonde mensen negatieve lichamelijke gevolgen kunnen zijn.

Volgens de weerdienst ilmeteo.it kunnen door het huidige hogedrukgebied 'Nero' maximumtemperaturen tot 38 graden worden bereikt in Rome, en in Firenze en Bologna 37 tot 38 graden. De hitte houdt ook aan in Zuid-Tirol.

Meteorologen verwachten niet dat de huidige hittegolf zo intens zal zijn als de vorige hittegolven in juli, met maximumtemperaturen tot ver boven de 40 graden in sommige gebieden. Ze geven wel aan dat de hitte ongeveer vijf dagen zal duren en dat de luchtvochtigheid naar verwachting hoog zal zijn. Dat gaat gepaard met tropische nachten, wat op de lange termijn belastend is. Vooral voor ouderen, zieken en kleine kinderen is dat extreem vermoeiend en soms zelfs levensgevaarlijk.

In het noorden van Italië zijn er ook zorgen over de temperaturen in hooggelegen gebieden. In het hoogste weerstation (3.400 meter) werd maandag 14,5 graden gemeten, meldde de Zuid-Tiroolse meteoroloog Dieter Peterlin op X, het vroegere Twitter. Het record staat op 15,4 graden Celsius, gemeten in juli 2015, aldus Peterlin.

De huidige hitte zal de hele week aanhouden. Afhankelijk van de regio zegt ilmeteo.it dat vanaf het weekend afkoeling in zicht is. Dat zal waarschijnlijk gepaard gaan met zwaar onweer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.