Honderdduizenden Britten leggen het werk neer - ook artsen in opleiding

In het Verenigd Koninkrijk hebben opnieuw honderdduizenden werknemers uit verschillende sectoren het werk neergelegd, om meer loon te eisen. Het zou gaan om een van de grootste stakingsacties sinds het begin van de sociale onrust vorig jaar, schrijven Britse media. Onder andere de metro van Londen ligt volledig stil.

Er wordt gestaakt door onder meer het onderwijzend personeel, artsen in opleiding, ambtenaren, regionale journalisten bij de BBC en het rijdend personeel van de metro in Londen. De Britse regering komt vandaag bijeen om zich te buigen over de begroting en heel wat personeelscategorieën maken van die gelegenheid gebruik om hun eis voor meer loon kracht bij te zetten.

Er heerst al maanden sociale onrust in het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van de hoge inflatie die meer dan 10 procent bedraagt.

Veel scholen in Engeland blijven woensdag en ook donderdag nog dicht. In Wales en Schotland staakt het onderwijzend personeel niet. Bij de metro in Londen zijn alle lijnen gesloten. De hinder zou nog tot dinsdagochtend duren. 

De Britse arts-assistenten hebben al sinds maandag het werk neergelegd, waardoor heel wat consultaties en operaties moesten worden uitgesteld. Dat komt bovenop de forse achterstand die was opgelopen bij vorige acties van onder meer het verplegend en ambulance-personeel.

Ook bij de ambtenaren is de stakingsbereidheid groot. Volgens de grootste ambtenarenbond PCS moeten tienduizenden ambtenaren een beroep doen op de voedselbank omdat ze niet meer rondkomen. "Het is een schande voor de regering dat er zoveel armoede heerst bij de openbare diensten", verklaarde hun vakbondsleider Mark Serwotka aan Sky News.

Later  staat er nog een betoging gepland in de buurt van Westminster, waar de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt zijn begroting zal voorstellen aan het parlement.

> Arts-assistenten staken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.