Huisarts-voorzitter Orde Varese (Lombardije) bezwijkt aan coronavirus

In Italië viel gisteren huisarts en voorzitter van de Orde van Artsen van Varese (Lombardije) ten prooi aan het coronavirus. Dat maakte Carlo Maria Teruzzi, voorzitter van de Orde van artsen Modena, zopas bekend.

“Beste collega’s”, zo begint dokter Teruzzi zijn brief, ‘met spijt moet ik u informeren over de door van onze voorzitter van de Orde van Artsen van de provincie Varese (Lombardije), directeur van de Lombard Training School in General Medicine, Dr. Roberto Stella, huisarts (foto). Hij stierf vanochtend (woensdagochtend, red.) door het Coronavirus.’

Plichtsbewust

“Wellicht raakte hij besmet terwijl hij aan het werk was als huisarts en zijn plicht deed. Hierbij volgt een verklaring van de secretaris-generaal van de grootste vereniging van Italiaanse huisartsen: “De dood van Roberto Stella – aldus Silvestro Scotti, nationaal secretaris van de Italiaanse Federation van huisartsen (FIMMG)  - is een zwaar verlies voor de huisartsgeneeskunde en ver daarbuiten. Hij belichaamde de totale inzet en de opofferingsgezindheid van huisartsen. Zijn dood is ook een veruitwendiging van de bekommernis van alle collega’s die nog steeds niet uitgerust zijn met adequaat beschermingsmateriaal."

"Het is de dramatische getuigenis dat we vandaag integraal deel uitmaken van een nationaal gezondheidssysteem in noodtoestand, maar vaak lijken beleidsmensen van gezondheidszorgsystemen dat niet te beseffen.”

“Dit soort ‘doden op het slagveld’ moeten we net vermijden met juiste en aangepaste beveiliging. Het is uiterst belangrijk om te kunnen rekenen op de ervaring van landen die eerst met dit endimische virus te maken kregen."

"Huisartsen moeten erop aandringen bij hun regeringen en gezondheidszorgsystemen dat ze hun eigen gezondheid goed kunnen verzekeren en dat in deze tijden strikte sociale regels in acht genomen worden.”   

De mededeling eindigt met de hashtag #stayathome is the rule that every citizen has to adopt. Stop Pandemia.

Bescherm u!

Marc Moens, erevoorzitter van de Bvas, wijst er nogmaals op dat huisartsen en andere extramurale zorgverstrekkers veelal onbeschermd werken wegens gebrek aan afdoend materiaal. Maggie De Blocks “Blijf in uw kot” geldt in Italië voor iedereen, besluit hij.

> Lees ook: noodkreet huisarts uit Bree met roots in Lombardije

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.