Huisartsen slaan op tafel voor toekomst Sint-Erasmusziekenhuis

Het is bekend dat het verouderde Sint-Erasmusziekenhuis van ZNA dicht gaat en onder meer een deel van zijn activiteiten ziet vertrekken naar het splinternieuwe Cadix-ziekenhuis. Maar de huisartsen van Huisartsenkring Antwerpen Oost (HAKAO) willen wel een vinger in de pap bij de bepaling van de nieuwe bestemming van de site. Vandaag voeren ze daarom actie.

Dat schrijft De Standaard, want "wij hebben expertise over de noden van deze buurt én wij hebben een plan", aldus de huisartsen.

Het is nog koffiedik kijken over wat er na de sluiting met de lege site zal gebeuren. De grond werd in erfpacht gegeven en komt na de sluiting van het ziekenhuis terug naar de stad, waarna het schepencollege moet beslissen over de herbestemming. Blijkbaar zien de huisartsen wel wat in een blijvend kwaliteitsvol en laagdrempelig medisch aanbod in de buurt.

Dokter Karen Scheers, voorzittter van het huisartsenkring HAKAO, ziet mogelijkheden in een samenwerking op de site over praktijken en disciplines heen. "Multidisciplinair werken en een samenwerking tussen eerstelijnszorg (huisartsen, thuisverpleging, diëtisten, kinesisten, …) en de tweedelijnszorg (endocrinoloog, cardioloog, podoloog, .). Dat wordt noodzakelijk. Temeer omdat patiënten ouder worden, langer thuis blijven en hun medisch dossier daardoor complexer wordt", luidt het nog in De Standaard. Daarbij wordt ook gedacht aan de uitbouw van een uitgebreide preventieve gezondheidszorg.

Schepen van Gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Els van Doesburg (N-VA) zegt dat er wel degelijk overleg is met de artsen. Er zou onderzocht worden of in de buurt een polikliniek kan blijven bestaan. Het is nog niet duidelijk of dit of een gelijkaardig zorgaanbod op de Erasmus-site zal komen.

Inspiratie in Gent?

Mogelijk kan men inspiratie vinden in Gent bijvoorbeeld, waar eerder al de centraal gelegen Sint-Jozefskliniek in Gentbrugge tot iets gelijkaardigs werd omgeturnd. Na de afwerking van de nieuwbouw van AZ Maria Middelares, waar de Sint-Jozefskliniek mee fuseerde, kreeg de kliniek een nieuwe bestemming als polikliniek, met een aanbod van vrijwel alle medische specialismen. Daarnaast is er ook een kunstnierafdeling (low care) en een dienst radiologie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.