Imelda brengt met AI doorbloeding hart in kaart met MRI (primeur)

Een Belgische primeur voor het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Sinds kort wordt er gebruikt gemaakt van Artificiële Intelligentie (AI) wanneer radiologen de doorbloeding van het hart willen waarnemen tijdens medische beeldvorming. Belangrijk voordeel voor de patiënt is dat geen schadelijke röntgenstralen of invasieve procedures - waarbij men met apparatuur in het lichaam binnendringt - gebruikt worden.

Een van de belangrijkste oorzaken van pijn op de borstkas is een verminderde doorbloeding van de hartspier. Dit kan door een vernauwing van de grote kransslagaders of door een dysfunctie van de kleine hartadertjes door verhoogde bloeddruk, obesitas of suikerziekte.

De dienst Medische beeldvorming van het Imeldaziekenhuis Bonheiden beschikt nu over een nieuwe onderzoekstechniek om de functie en de doorbloeding van de hartspier te beoordelen. “Dankzij nieuwe MRI-technieken en artificiële intelligentie kunnen we op onze dienst Medische beeldvorming, zonder gebruik van schadelijke röntgenstraling of invasieve procedures, de doorbloeding van de hartspier gedetailleerd beoordelen”, vertelt dr. Rolf Symons, radioloog Imeldaziekenhuis.

“Na injectie van medicatie om de bloedvaten van het hart maximaal te openen, kijken we hoeveel bloed naar elke regio van het hart kan gaan. Voorheen moesten we dit visueel kwalitatief beoordelen, wat heel wat ervaring vraagt en enigszins subjectief is. Dankzij het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) kunnen we dit nu echt kwantitatief doen.”

Deze kwantitatieve benadering is vooral interessant om kleine of net wijdverspreide afwijkingen objectief op te sporen. “Bij diffuse ziekte, (wanneer het volledige hart aangetast is), wordt het bij huidige visuele technieken ironisch genoeg soms moeilijk om de afwijkingen te zien. Klassieke radiologische interpretatie van beelden berust immers nog steeds op visuele analyse van zwart-wit beelden waarbij pathologie donkerder of net lichter voorkomt in vergelijking met normaal weefsel. Als alles even ziek is, heb je geen normale referentie om je analyse op te baseren.”

Tijdens hetzelfde onderzoek kan het uitzicht en de functie van het hart beoordeeld worden naast zones van littekenweefsel die kunnen optreden na bv. een hartinfarct of hartspierontsteking.

Referentiecentrum

“We zijn heel blij dat we door continue innovatie onze rol als referentiecentrum voor hartziekten in België kunnen blijven spelen. Deze AI-implementatie is een uitloper van mijn doctoraatsonderzoek in de Verenigde Staten en het doet me veel plezier dat we hiermee onze patiënten verder kunnen helpen. De resultaten van deze onderzoeken worden multidisciplinair besproken in een intensieve samenwerking met de cardioloog en cardiochirurg om zo tot een optimale behandelingsstrategie te komen voor elke individuele patiënt. Zo kunnen we de patiënt nog betere zorg geven, op maat van zijn of haar lichaam.” zegt dr. Symons nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.