Imeldaziekenhuis investeert 2 miljoen in hoogtechnologisch lab

Het Imeldaziekenhuis Bonheiden investeert 2 miljoen in een hoogtechnologisch lab dat de behandeling en opslag van stalen nog sneller en efficiënter laat verlopen. De nieuwe toestellen, die 24/7 werken, doen het overgrote deel van de analyses. Dankzij deze twee nieuwe toestellen kunnen stalen niet alleen sneller en efficiënter, maar ook volgens de hoogste kwaliteitseisen geanalyseerd worden. 

Het voorbije jaar werd het laboratorium van het Imeldaziekenhuis met dat doel grondig verbouwd. De laboratoriumflows werden ermee geoptimaliseerd en er ontstond ruimte voor het plaatsen van twee hoogtechnologische toestellen voor de automatische analyse van stalen. 

Om deze bijzonder zware en grote nieuwe robot-toestellen een plaats te kunnen geven, waren inderdaad heel wat voorbereidende werken nodig. Er werd gestart met het uitbreken van binnenmuren om meer plaats te maken, ook de vloer en het plafond werden vervangen. “Omdat ons lab tijdens de werken 24/7 actief moest blijven, waren deze werken een hachelijke onderneming" volgens de initiatiefnemers.

"Vooreerst werden de werken in stukjes gedaan, net zoals een puzzel. Verder moesten we in ons lab ook steeds stofvrij kunnen werken – onze labtoestellen zijn heel gevoelig voor fijne stofpartikels – dat maakte de verbouwing voor de werklui een huzarenstuk” licht Femke Pauwels, diensthoofd van het klinisch laboratorium, toe. 

Tijdens de werken werd het meubilair vervangen door nieuwe robuuste exemplaren, sterk genoeg om zware toestellen te kunnen dragen. Eens deze verbouwingen achter de rug, kwam de grootste uitdaging: de plaatsing van de nieuwe toestellen. Wegens de omvang hiervan diende zelfs een buitenraam tijdelijk te worden verwijderd om de robots binnen te brengen. 

Ondertussen zijn de nieuwe toestellen in gebruik. Het werken met dit geautomatiseerd systeem voor de voorbehandeling, de analyse en de opslag van stalen vraagt veel technische kennis, maar ook meer en meer IT-kennis, omdat alles met gespecialiseerde software wordt aangestuurd. Elke medewerker van de dienst kreeg hierover een driedaagse opleiding. 

“De voorbije 10 jaar is de technologie sterk verbeterd, we kozen ervoor om zowel de voorbehandeling van de stalen als de opslag ervan verder te automatiseren. We merken nu al hoe we op die manier sneller en efficiënter kunnen werken. De nieuwe toestellen hebben heel wat voordelen. Door het gebruik ervan kunnen onze laboranten nog meer focussen op meer gespecialiseerde facetten van het proces en taken in het lab waarvoor hun technische kennis en inzicht nodig is.” geeft Inge Geerts, klinisch bioloog, aan. 

Voordelen 

  • Alle stalen worden door het toestel automatisch nagekeken op kleur van de dop van de tube, op kleur van het staal zelf, of er voldoende bloed of urine in de tube, en of het juiste afnamebuisje voor de test werd gebruikt. 
  • Alle stalen worden omgeleid naar de juiste analyzer die zo snel mogelijk de analyse kan uitvoeren, bij “file” in het systeem of een probleem tijdens dit parcours, wordt het staal omgeleid naar de tweede analyzer om zo toch snel een resultaat te kunnen geven. 
  • De werking wordt geprojecteerd op een centrale ‘cockpit’ bestaande uit vier PC-schermen, waar de laborant het overzicht over het systeem kan monitoren en zo snel problemen kan detecteren en actie ondernemen. De kwaliteitscontrole blijft dus bij de laboranten. 
  • Alle stalen worden opgeslagen in een grote automatische koelkast en ook automatisch weggegooid wanneer ze niet meer bruikbaar zijn. 
  • Wanneer een arts een extra test aanvraagt op een reeds aanwezig staal, dan gebeurt dit met het nieuwe toestel volledig automatisch. Laboranten dienen het staal niet manueel te gaan zoeken waardoor de arts én de patiënt zeer snel een resultaat krijgen. 

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.