Inkomsten uit legaten voor goede doelen blijven stijgen

De inkomsten uit legaten voor goede doelen zijn in 2022 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de legatenbarometer van de HoGent, die de afgelopen jaren een positieve trend aantoont. De Gentse hogeschool HoGent houdt in opdracht van testament.be jaarlijks een enquête om de geldstromen uit erfenissen en legaten aan goede doelen in kaart te brengen.

Ondanks de hervorming van het duolegaat in 2021 in Vlaanderen zijn in 2022 de legateninkomsten voor goede doelen in Vlaanderen gestegen, aldus Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Wat de impact van deze hervorming op langere termijn zal zijn is echter moeilijk in te schatten, aldus de onderzoekers.

Gemiddeld bedragen de inkomsten uit legaten achttien procent van de totale bedrijfsinkomsten van goede doelen. De populairste domeinen in 2022 waren gezondheidszorg - dat sinds de coronapandemie op nummer één staat -, internationale solidariteit & ontwikkeling en zorg voor mensen met een beperking. Educatie en onderzoek daalt dan weer elk jaar in de ranking.

De grootste legatenwervers in 2022 zijn Stichting tegen Kanker, Kom op tegen Kanker en Artsen zonder Grenzen. Nog in de top tien staan onder andere Caritas International België, Unicef België, WWF Belgium en Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.