Jessa eenheidscampus in groene parkomgeving met kostenplaatje van 500 miljoen

Jessa wil op de Salvator Plus Site in Hasselt een nieuw zorgpark bouwen. De drie campussen van Jessa zullen er ondergebracht worden in een nieuwe eenheidscampus midden in een groene parkomgeving.

Sinds de bekendmaking van het winnende wedstrijdontwerp op 25 maart 2021 bleef het een hele tijd stil rond de bouwplannen van het nieuwe Jessa Ziekenhuis. Algemeen directeur dr. Yves Breysem: “Er is keihard gewerkt achter de schermen om tot een gedragen voorontwerp te komen. We hebben in mei en juni al enkele informatiesessies gehouden om onze artsen en onze medewerkers -in primeur- een update te geven van dit belangrijke bouwdossier."

Een stand van zaken vandaag. De komende maanden wordt het ziekenhuisontwerp nog verder verfijnd.

Ook de inrichting van de totale site op Salvator Plus is grotendeels uitgetekend. Het autovrije park dat het ziekenhuis omarmt is een blikvanger en een absolute meerwaarde voor Hasselt. 

Het masterplan 

Als we over ‘ons zorgpark’ spreken, dan gaat het het over de totale site van 20 ha. Hiervoor maakt Jessa een masterplan op. Op onderstaand plan valt te zien hoe het nieuwe ziekenhuis zich verhoudt tot het park er omheen. Op de site is ook een zone voorzien voor de bouw van een onderwijscampus. Zo kunnen de zorgopleidingen vlak bij het nieuwe ziekenhuis georganiseerd worden. Dat is een win-win voor Jessa én voor de studenten. Het biedt een enorme meerwaarde voor ‘ons zorgpark’. 

Anticiperen op tendensen 

Jos Vandekerkhof, medisch directeur: “Een glazen bol hebben we niet, toch zien we vandaag al vijf ingrijpende tendensen in de zorg. Om futureproof te zijn, is het belangrijk dat we daar niet blind voor zijn en dat ons ziekenhuisontwerp hierop inspeelt.” Hieronder lijsten we op hoe elke tendens zich vertaalt in het ontwerp: 

Tendens 1. Sterkere vergrijzing en ontgroening*. 

De totale bevolking telt meer en meer ouderen en het aandeel jongeren wordt steeds minder. Daar bereiden we ons graag op voor: combinatieafdelingen: We koppelen aan een aantal hospitalisatieafdelingen ook een geriatrisch gedeelte. De zorgkwaliteit verbetert omdat gespecialiseerde zorg steeds nabij is.

  • ruimere en aparte entiteit voor revalidatie:
  • in een vergrijzende samenleving wordt revalidatie steeds belangrijker.
  • minder nood aan bedden op materniteit en pediatrie omdat het aantal bevallingen verder afneemt. 

Tendens 2. Geïntegreerde zorg zorgt voor korte ligduur De rol van de eerstelijnszorg (huisarts, woonzorginstellingen,…) wordt groter. Daardoor moeten patiënten vaak minder lang in het ziekenhuis verblijven. Dat heeft een impact op de ziekenhuisactiviteiten, want: 

  • we hebben minder klassieke hospitalisatiebedden nodig.
  • samen met de huisartsen kiezen we voor een geïntegreerde huisartsenwachtpost.
  • een uitbreiding van onze faciliteiten voor raadpleging is een must want we kunnen de patiënt vaker ambulant opvolgen. 

Tendens 3. Technologische vooruitgang maakt meer mogelijk in dagziekenhuis Nu al vindt 65% van de ingrepen plaats in het dagziekenhuis. Dankzij de technologische vooruitgang (minimaal invasieve chirurgie) zal dat aandeel nog toenemen.

  • Het ontwerp voorziet daarom: meer plaatsen in het dagziekenhuis. 

Tendens 4. Meer aandacht voor beleving van patiënt en medewerker Het ontwerp voorziet daarom dubbel zoveel eenpersoons- als tweepersoonskamers op een standaard verpleegafdeling. 

  • ook in tweepersoonskamers een eigen sanitaire cel en een plek aan het raam voor elke patiënt. 
  • een logische flow voor patiëntenstromen.
  • veel licht en groen.
  • parkeergelegenheid onder het ziekenhuis voor auto en fiets.

We voorzien ook een belangrijke hub voor het openbaar vervoer, vlak voor de ingang van het ziekenhuis. 

Tendens 5. Evolutie naar een netwerk Om de zorg van morgen betaalbaar en zo kwalitatief mogelijk te houden, zal niet elk ziekenhuis in de toekomst nog het totale zorgplaatje kunnen of zelfs mogen aanbieden. Jessa maakt deel uit van het Andreaz-netwerk, maar ook supra-regionale samenwerkingen (met ZOL, UZ Leuven,…) zullen straks aan belang winnen. Ook op die evolutie zijn we voorbereid omdat: 

  • we onze diensten makkelijk kunnen omvormen in functie van nieuwe noden 

Kostenplaatje

De bouwkost van het project wordt geraamd op 500 miljoen euro (btw exclusief), en wordt betaald via eigen middelen, leningen, een bouwfonds opgericht door het artsenkorps en overheidssubsidies (VIPA). De subsidieaanvraag voor het bouwdossier werd intussen ingediend bij VIPA. Ingrid Lieten, voorzitter raad van bestuur: “Wij hopen dat de Vlaamse regering in het najaar ons investeringsdossier goedkeurt. Dat zet voor ons het licht op groen om onze bouwaanvraag voor te bereiden. We plannen de opening van ons nieuw ziekenhuis nog steeds in 2031.” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.