Jonge Engelse artsen staken verder voor hoger loon

In Engeland hebben jonge dokters of artsen in opleiding een nieuwe stakingsaanzegging ingediend in het langlopende conflict rond meer loon. Volgende maand, vanaf 14 juni, willen ze voor 72 uur het werk neerleggen, zo kondigt  BMA (British Medical Association) aan. Dat zal hoogstwaarschijnlijk hinder veroorzaken voor patiënten. Praktijken dreigen opnieuw in chaos te vervallen. De belangrijkste eis is een fikse opslag. Intussen vrezen de Engelse huisartsen een nieuwe toeloop van patiënten door de actie.

In maart en april werd er al meermaals actie gevoerd door de "junior" dokters in Engeland, maar vooralsnog zonder succes. Volgens de BMA heeft de overheid nog altijd geen "geloofwaardige of redelijke loonsverhoging" op tafel gelegd. De organisatie beweert dat de dokters de afgelopen jaren loon hebben ingeleverd en dus is een opslag van 5 procent zoals de regering voorstelt, niet voldoende.

De grootste eis van de NHS-artsen in opleiding in staatsziekenhuizen zijn loonsverhogingen tot 35 procent. De artsen rechtvaardigen de loonsverhogingen door te zeggen dat hun salarissen de afgelopen jaren "altijd minder zijn gestegen dan de inflatie". Wat dat betreft is er een "enorme inhaalslag" nodig. 

De junior dokters vertegenwoordigen zowat de helft van het artsenbestand in ziekenhuizen en bij huisartsen in Engeland.

Andere beroepsgroepen van de nationale gezondheidsdienst NHS bereikten wel al een akkoord over meer loon. De meesten gingen akkoord met een opslag van 5 procent en een eenmalige compensatie van minstens 1.655 pond.

Intussen vrezen de Engelse huisartsen een nieuwe toeloop van patiënten door de actie. De laatste staking van artsen in opleiding enkele weken geleden leidde tot chaotische taferelen in de NHS-ziekenhuizen. Duizenden operaties werden geannuleerd en huisartsenposten meldden een ware toeloop van patiënten. Huisartsen vrezen voor soortgelijke chaotische toestanden in juni.

Volgens de grootste medische vereniging van het Verenigd Koninkrijk zullen artsen tussen 14 en 17 juni 72 uur lang staken. De aanbodsituatie zou nog kunnen verergeren doordat ook andere gezondheidsberoepen - waaronder verpleegkundigen - momenteel stemmen over nieuwe stakingen. Waarnemers van het gezondheidsbeleid in Engeland verwachten bijvoorbeeld dat de grootste Britse vakbond van verpleegkundigen zal proberen tegelijk met de artsen in opleiding te staken. Dit zou de druk op het ministerie van Volksgezondheid kunnen opvoeren om een beter aanbod op tafel te leggen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.