Jonge huisartsen hekelen systeem van ziektebriefjes

Jong Domus hekelt in een open brief aan Wouter Beke (CD&V), Maggie De Block (Open Vld), de werkgeversorganisaties en het parlement, het systeem van de ziektebriefjes. De eis: tijdens de coronacrisis de ziektebriefjesregels opschorten en na de crisis die briefjes afschaffen tot drie dagen werkverlet. Jong Domus verzamelde op een dag tijd naar eigen zeggen de handtekeningen van meer dan 1.600 artsen.

Volgens Jong Domus zijn veel jonge huisartsen, zeker in deze periode van coronacrisis, gefrustreerd over overbodige administratie. "Het systeem van de ziektebriefjes is ziek", klinkt het. "Aan het eind van de werkdag is de inkt van onze stempel op en gaan we afgestompt naar huis. Hiervoor zijn we toch niet met zoveel passie in dit beroep gestapt?"

Vrijwel uniek in Europa

"Reeds jaren wordt er gepraat over afschaffing van de ziektebriefjes, maar vooral de werkgeversorganisaties hielden dit tegen. Het stelsel van ziektebriefjes voor één dag afwezigheid is nog vrijwel uniek in Europa en induceert honderden miljoenen nutteloze uitgaven bij het Riziv. Daarnaast ontlopen de werkgevers hun eigen verantwoordelijkheid om schijnzieken onder hun personeelsleden op te sporen", klinkt het.

De dag van de gemiddelde huisarts bestaat daardoor volgens Jong Domus voor een groot deel uit het opmaken van ongeschiktheidsattesten voor banale zaken. "Maar in tijden van corona ervaren we dit dubbel zo hard.(...) Schaf de onzin van de ziektebriefjes tot drie dagen af. (...) Zinloze attesten en administratieve rompslomp hinderen onze zorgverlening en benadelen de patiënten die ons echt nodig hebben."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Isai PAUWELS

    28 maart 2020

    de orde van artsen heeft sinds jaren een affiche verdeeld ( ophangen in de wachtkamer )
    melding : zowel het vragen als het schrijven van een ziektebriefje dat niet strookt met de echte noodzaak of
    werkelijkheid is wettelijk strafbaar.
    Artsen blijven doorwerken met ziekteverschijnselen waarvoor ze de patiënt met identieke symptyomen een werkongeschiktheidsattest afleveren.
    IFB. P.