KU Leuven Continue: aanbod levenslang leren wordt verbreed en verdiept

Het aanbod voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven wordt verbreed en uitgediept. De voorbije twee jaar waren opleidingen binnen levenslang leren te vinden op de website www.ikblijfbij.be, maar die verzameling wordt geprofessionaliseerd naar KU Leuven Continue, dat maandag gelanceerd is.

De Associatie KU Leuven, waartoe vijf hogescholen en de Leuvense universiteit behoren, lanceerde eind november 2021 de website www.ikblijfbij.be. De website bundelde meer dan 1.000 opleidingen die binnen het aanbod levenslang leren van de instellingen hoorden. Sinds de lancering is het aantal inschrijvingen jaarlijks met 10 procent gestegen, met vorig academiejaar ruim 5.000 aanmeldingen. 

Met KU Leuven Continue gaat de Associatie nog een stapje verder. KU Leuven Continue wordt een aparte entiteit, die opleidingen en vakken programmeert voor mensen die al werkervaring hebben, iets nieuws willen leren of hun bestaande kennis willen uitbreiden of verdiepen. "We willen meer dan enkel bachelors en masters aanbieden", verduidelijkt Luc Sels, rector van de KU Leuven. "Aan blijvend jezelf vernieuwen is grote nood vandaag."

De opleidingen kunnen elk mogelijk thema aansnijden, maar in eerste instantie focust het aanbod op drie domeinen: zorg en zorgtechnologie, voeding en agro, en duurzaamheid en energie. "Neem iemand die het klassieke traject van geneeskunde heeft gevolgd", geeft Sels een voorbeeld. "Die persoon wil zich na 15 jaar werken misschien meer inwerken in datascience of medische technologische vernieuwingen. Voor hem of haar is Continue een ideale organisatie."

Bepaalde vakken uit de bestaande bachelors en masters worden opengesteld voor volwassenen die levenslang willen leren. Zo is er het vak 'Globale Uitdagingen voor een Duurzame Samenleving', waaraan dit jaar 50 procent KU Leuven-studenten en 50 procent externen deelnemen. Binnen Continue worden ook samenwerkingen opgezet tussen de zes instellingen, waaruit opleidingen ontstaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.