Kwaliteit opleiding verpleegkunde baart grote zorgen

Een rapport van de Onderwijsinspectie is bijzonder kritisch voor de secundaire scholen die verpleegkundigen opleiden, dat schrijft De Standaard donderdag. Zowat 40 procent van de studenten verpleegkunde, of 6.900 studenten, kiest voor zo'n traject. Velen van hen komen in de ouderenzorg en de thuishulp terecht.

Er zijn in Vlaanderen twintig secundaire scholen die een driejarige HBO5-opleiding aanbieden. Slechts drie van hen kregen een volledig gunstig advies. Dertien scholen voldoen gedeeltelijk, vier scholen kregen een ongunstig advies. Opvallend, aldus de krant, is dat die laatste groep ruim 40 procent van alle HBO5-leerlingen vertegenwoordigen.

De Onderwijsinspectie lijst tal van inbreuken op. In sommige gevallen is er geen of te weinig begeleiding bij stages. Vaak zijn er te weinig contact­momenten. De scholen worden ­gesubsidieerd om 36 uur onderwijs aan te bieden, sommige komen voor bepaalde trajecten maar aan 20 of 28 uur per week. Meerdere scholen bieden zogezegde 'afstudeerrichtingen' aan, zoals psychiatrisch verpleegkundige of een eenzijdige focus op ouderenzorg, wat niet mag.

Bij de inspectie nuanceert men door te stellen dat scholen vooral tegen de rigide regelgeving van het secundair onderwijs aanlopen. Daarnaast is soms ook maar een klein deel van de opleiding dat leidt tot een negatief resultaat.

Bij de scholen zelf klaagt men vooral over het feit dat de opleiding al twintig jaar lang werd verwaarloosd door de politiek. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.