Les Engagés pleiten voor groeinorm van 3,5% voor gezondheidszorg

Een groeinorm van 3,5% voor gezondheidszorg en de verdubbeling van de middelen voor preventie. Dat zijn 2 van de 200 voorstellen van Les Engagés om het gezondheids- en welzijnsbeleid te verbeteren en te herfinancieren. De partij wil die voorstellen meenemen bij de toekomstige regeringsonderhandelingen.

In het licht van de explosie van het aantal burnouts en langdurig zieken is het voor partijvoorzitter Maxim Prévot "tijd om gezondheid en welzijn opnieuw als beleid van algemeen belang naar voren te schuiven". Zo zei hij op een persconferentie in de universitaire ziekenhuis Saint-Luc in Brussel.

Het transformatieplan voor de mentale en fysieke gezondheid van Les Engagés vertrekt van een geïntegreerde, globale en transversale" aanpak van de gezondheidszorg, die voor de partij geherfederaliseerd dient te worden. 

De partij pleit inzake preventie voor strategieën om het alcohol-, tabak- en druggebruik te verminderen. Huisartsen zouden fysieke activiteiten moeten kunnen voorschrijven. Daarnaast dient het screening- en vaccinatiebeleid versterkt en contraceptie gratis te worden. 

Contingentering

Les Engagés willen ook af van de federale contigentering van de artsen en vragen een financiële aanmoediging voor jonge artsen om zich op het platteland te vestigen. De partij stelt ook een herwaardering van het loon van de verpleegkundigen voor, een herziening van de omkaderingsnormen en een herziening van de eindeloopbaan.

De partij heeft de ambitie om de lasten voor de patiënt in tien jaar te halveren. Zo moet het aandeel van de patiënt in de kosten dalen van 19 procent vandaag tot 10 procent zoals vandaag in Frankrijk geldt. 

Een andere prioriteit is het opstellen van nationale strategische plannen voor de vermindering van het aantal kankergevallen en cardiovasculaire ziekten, terwijl ook aandacht gevraagd voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.