Medewerkers UZ Gent mogen verder werken na pensioenleeftijd

Dankzij een aanpassing in het personeelsstatuut krijgen medewerkers van het UZ Gent de kans om na de pensioenleeftijd verder te werken. Dat kunnen ze als statutair ambtenaar tot maximaal 70 jaar. De verlenging is vrijwillig en kan enkel op vraag van het ziekenhuis om afwezigheden of tekorten aan expertise op te vangen.

Vandaag werken in het UZ Gent 13 (tand)artsen, 3 (hoofd)verpleegkundigen en 7 andere medewerkers op contractuele basis verder na hun pensioenleeftijd, meestal in een deeltijds contract. De oudste is 74 jaar oud, de meesten overschreden net de leeftijd van 65 jaar.

De blijvende inzet van hun expertise en ervaring is een grote meerwaarde voor het ziekenhuis. Maar de administratieve rompslomp die gepaard gaat met een contractuele tewerkstelling tijdens het pensioen zorgt ervoor dat medewerkers niet vlot verder kunnen werken.

Gemotiveerd

Marleen Remmery ging vorig jaar met pensioen en heeft nu een contract voor enkele dagen per week als hoofdverpleegkundige van het Zorgcentrum na seksueel geweld: ‘Ik ken het reilen en zeilen van het Zorgcentrum en weet hoe ik het team kan ondersteunen, zeker op moeilijke momenten wanneer er een tekort aan collega’s is. Ik vond het jammer dat ik op pensioen moest en daardoor geen extra pensioen kan opbouwen voor de tijd die ik nu nog werk. Ik blijf gemotiveerd voor de job.’

Verdere pensioenopbouw

Daar brengt de nieuwe regeling nu verandering in. Als medewerkers willen blijven werken en het ziekenhuis er een bijzonder belang bij heeft, dan kunnen ze hun pensioenleeftijd opschuiven tot maximaal 70 jaar. Ze bouwen in die periode verder hun pensioen op.

Gedelegeerd bestuurder prof. Eric Mortier: ‘Regelmatig zien we een match: een medewerker wil graag nog verder werken na de pensioenleeftijd en we hebben hem of haar op dat moment als ziekenhuis broodnodig. Nadat we vragen kregen van zowel medewerkers, leidinggevenden, vakorganisaties als directieleden, werkten we een nieuwe regeling uit. Als de match er is, moeten we medewerkers nu niet meer laten gaan.’ 

Jaarlijkse evaluatie

Om de diversiteit aan leeftijden in de verschillende teams te waarborgen, zijn er strikte voorwaarden verbonden aan de nieuwe regeling:

  • Het ziekenhuis moet een bijzonder belang hebben bij de verlenging. Het kan enkel na goedkeuring van het directie- of bestuurscomité.
  • De inhoud van de functie wordt overeengekomen met de leidinggevende.
  • De verlenging wordt jaarlijks geëvalueerd en kan maximaal hernieuwd worden tot de leeftijd van 70 jaar.
     

Ook na de maximale pensioenleeftijd van 70 jaar kan een medewerker aan de slag blijven in het ziekenhuis. Op dat moment combineert de medewerker het pensioen met een contractuele tewerkstelling. Dezelfde voorwaarden blijven gelden, met ook hier een jaarlijkse hernieuwing en een maximale leeftijd van 75 jaar.

Verankerd in het personeelsstatuut

Het ziekenhuis polste ter voorbereiding bij verschillende overheidsinstanties van de Vlaamse en federale overheid. Zij bevestigen allemaal dat de nieuwe regeling mogelijk is op voorwaarde dat ze opgenomen wordt in het personeelsstatuut. Ook de vakorganisaties gingen akkoord met de aanpassing.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.