"Meer dan 1.000 arbeidsongevallen per jaar onterecht afgewezen" (CD&V)

"Elk jaar krijgen meer dan 1.000 slachtoffers van een arbeidsongeval onterecht geen erkenning." Dat concludeert Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) uit cijfers die ze heeft opgevraagd bij minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Muylle wil dat de overheid voortaan alle weigeringen onder de loep neemt.

In 2021 werden 21.808 (14,8 procent) van de 147.607 aangiften van arbeidsongevallen afgewezen door de verzekeringsmaatschappijen. De maatschappijen moeten dat melden aan het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris), dat kan beslissen om een onderzoek in te stellen. Dat gebeurde in dat jaar op basis van een steekproef in 3.609 gevallen, of ongeveer in één dossier op de zes. 

"Veel te weinig", stelt Muylle. Het parlementslid wijst erop dat 214 afwijzingen alsnog goedgekeurd werden na tussenkomst van Fedris. Indien het agentschap alle dossiers zou onderzoeken, dan zouden volgens haar naar schatting nog eens 1.073 dossiers goedgekeurd worden.

CD&V dient daarom een wetsvoorstel in dat ervoor wil zorgen dat alle afgewezen erkenningen door verzekeringsmaatschappijen onderzocht worden door Fedris. Om de extra kosten te dekken, zouden de maatschappijen die een ongeval weigeren of oordelen dat er twijfel bestaat over de toepassing van de wet op het ongeval een retributie van 100 euro moeten betalen aan Fedris.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.