Met het VAV naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Het Vlaams Artsenverbond nodigt u, familieleden en kennissen uit op een culturele uitstap naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, op zaterdag 27 mei. Inschrijven kan tot 10 mei. Het gaat om een gegidst bezoek

Er zijn twee gidsen voorzien voor een rondleiding van 2 uur, genaamd “De Schoonste Tour”. Alles start om 15.00 uur. Het maximum aantal deelnemers is 36. Bijeenkomst om 14.45 uur aan de linker zijingang op straatniveau.

Alweer dus een nieuw cultureel initiatief met als drijvende kracht dr. Jan Dockx, verantwoordelijke cultuur, ondervoorzitter dr. Lieve Van Ermen en voorzitter dr. Jan Van Meirhaeghe. 

Het KMSKA is het grootste en belangrijkste museum onder de voogdij van de Vlaamse Gemeeenschap en is opgericht in 1810.  De collectie werd ondergebracht in een neoclassicistisch gebouw, ontworpen door de architecten Jean-Jacques Winders en Frans Van Dijck. Met 8.400 collectiestukken, van de 14de tot de 20ste eeuw, geeft het museum een zeer volledig overzicht van de artistieke ontwikkelingen in Antwerpen met vooral de nadruk op de 16de en 17de eeuw (de Gouden Eeuw). De Hollandse meesters zijn ook goed vertegenwoordigd.

Hedendaagse werken werden in de 19de en 20ste eeuw aangekocht en het museum bezit de grootste collectie ter wereld van James Ensor en Rik Wouters.

In het najaar 2011 werd het museum gesloten voor een jarenlange renovatie. Hierbij werden de vier grote patio's heringericht als museumzalen waardoor het museum met 40 procent is uitgebreid. De atoombunker werd het nieuwe depot.

Het museum is ingedeeld in twee blokken: de oude kunst in warme kleuren en de moderne kunst in witte zalen met hoge muren waarbij het licht prominent aanwezig is en de Vlaamse impressionisten en expressionisten volledig tot hun recht komen. Voor de oude kunst blijft de Rubenszaal het uithangbord waarbij zijn werk op een verbluffende manier in alle pracht en praal wordt gepresenteerd. Nog indrukwekkender is de “Mona Lisa” en mascotte: de madonna van Jean Fouquet die vanop grote afstand in het vizier komt en een ganse muur in beslag neemt. 

Praktisch:

Museumbezoek: deelname per persoon (ticket en gids):

1. Gegidst museumbezoek: 28 euro

2. Gegidst museumbezoek voor houder van Museumpas, -18 jaar, vriend van KMSKA, houder pers- of ICOM-kaart: 8 euro

3.  Gegidst museumbezoek voor -26 jaar: 18 euro

Houders van een Museumpas of andere reductiekaart moeten die bij registratie aan de balie van het museum voorleggen.

Inschrijven kan per e-mail naar info@vlaamsartsenverbond.org of kan per post worden opgestuurd naar het secretariaat. U betaalt dan tegelijk het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE22 4073 0622 5147 van het VAV met vermelding van KMSKA en uw naam.

Meer info vindt u hier.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.