Monsterboete voor Novartis en Roche in Frankrijk in beroep ongedaan gemaakt

De monsterboete van meer dan 400 miljoen euro voor farmaconcerns Novartis en Roche in Frankrijk, is in beroep ongedaan gemaakt. Het ging om de hoogste boete ooit in de farmasector, opgelegd door de Franse mededingingsautoriteit.

Die legde de boete in 2020 op wegens misbruik van dominante positie bij de behandeling van "maculadegeneratie", een verouderingsziekte van het netvlies. Concreet gaven de farmabedrijven de verkoop van het middel Lucentis voorrang op het veel goedkopere Avastin. In Frankrijk kost een injectie met Lucentis zo'n 1.161 euro, terwijl een behandeling met Avastin slechts 30 à 40 euro kost. Dat laatste is in feite een kankermedicijn, maar bleek ook positieve effecten te hebben bij maculadegeneratie. Novartis en Roche zouden het gebruik ervan echter ontmoedigd hebben, soms met valse verklaringen.

Novartis was het zwaarst getroffen, met een boete van 385 miljoen euro. Roche en het Amerikaanse Genentech moesten samen zo'n 60 miljoen euro ophoesten. 

Ook in België was het tot een zaak gekomen. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legde Novartis vorige maand een boete van bijna 2,8 miljoen euro op wegens misbruik van machtspositie. In een reactie weerlegde Novartis "met klem alle beschuldigingen" van de BMA. Novartis bleef volgens de concurrentiewaakhond ten onrechte waarschuwen voor risico's bij het gebruik van het veel goedkopere middel Avastin.

Afgelopen dinsdag kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in de Kamer aan dat Avastin in de loop van het jaar ook terugbetaald zal worden bij oogbehandelingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.