N-VA stelt actieplan "Taal in Ziekenhuizen" voor

N-VA parlementsleden Gilles Verstraeten (Brussels), Annabel Tavernier (Vlaams) en Sigrid Goethals (Federaal) hebben een actieplan rond taal in de Brusselse ziekenhuizen opgesteld. Het tragische incident van het overlijden van baby Cisse uit Roosdaal in een Brussels ziekenhuis dat door Terzake (VRT Canvas) onder de aandacht werd gebracht, is voor hen de druppel die de emmer doet overlopen.

Gilles Verstraeten is vanuit het Brussels Parlement al langer bezig met de problematiek. "We hebben zelf ook al een Brussels actieplan voorgesteld in de vorm van een resolutie, maar die werd helaas weggestemd, ook door de Vlaamse meerderheidspartijen Groen, Open VLD en Vooruit", betreurt hij. Zijn voorstellen sloegen vooral op het taalbeleid in de ziekenhuizen zelf: ieder ziekenhuis moet voor Verstraeten een gedetailleerd taalactieplan hebben, met duidelijke monitoring en verplichte lessen. 

Daarnaast vereist de wet nu "dat op iedere MUG en ambulance minstens één Nederlandskundige aanwezig moet zijn. Maar slechts 30% van het personeel van de Brusselse Dienst Dringende Medische Hulpverlening is van de Nederlandstalige taalrol, en dus vertrekken er zelfs naar de Vlaamse rand ambulances met geen enkele Nederlandskundige aan boord. Ofwel moet het aantal Nederlandstaligen dus omhoog, ofwel moeten de Franstaligen stomweg op taalcursus", aldus Verstraeten.

"Niemand verdedigt Vlamingen"

Annabel Tavernier volgt als Brusselse in het Vlaams parlement het taalbeleid van de Vlaamse regeringt: "We doen vanuit Vlaanderen met het Huis van het Nederlands en via allerlei ondersteuningsmaatregelen echt het absolute maximum, we hebben leerinstrumenten en op maat gemaakte cursussen ontwikkeld, maar als de Brusselse ziekenhuizen niet mee willen en de Brusselse regering ook niets doet heeft dat niet veel zin".

Ze wijst erop dat Benjamin Dalle (CD&V) als Vlaams minister het recht heeft om aan te schuiven aan de Brusselse regeringstafel voor gemeenschapsmateries, zoals zorg. "Maar dat gebeurt vandaag niet. Als Elke Van den Brandt (Groen) op de koop toe haar gezondheidsbevoegdheid niet opvolgt en alles aan Alain Maron (Ecolo) overlaat, dan verdedigt niemand nog de Nederlandstaligen en Vlamingen in Brussel of uit de rand." Ook zou voor haar het klachtenmechanisme versterkt en bekender moeten worden.

Sancties

Kamerlid uit de Vlaamse rand Sigrid Goethals (Kamerlid) stelt dat het probleem met de taalwetgeving iedere keer hetzelfde is: "als je er geen sancties aan verbindt, sta je eigenlijk toe dat men de wet permanent met de voeten treedt." Voor haar moeten er dan ook financiële gevolgen zijn in de federale wetgeving rond de ziekenhuizen: "Je zou via het Budget Financiële Middelen de financiering van de ziekenhuizen die onvoldoende inspanningen leveren voor een degelijk taalbeleid kunnen korten, en zo sanctioneren".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 december 2023

    Weten al die gasten dan niet dat er zoiets als GOOGLE TRANSLATE bestaat ?

  • Luc D'HOOGHE

    21 december 2023

    Eind vorig jaar was er een parlementaire zitting in het Vlaams Parlement over de taal in de ziekenhuizen en de problemen met de Medische Urgenties waar zowel Prof Noppen als ikzelf hebben gesproken en ook voorstellen hebben geformuleerd. Er was nadien weinig reactie op de zitting noch van de federale Minister Vandenbroucke , noch van de Brusselse verantwoordelijken Elke Van den Brandt en Sven Gatz, noch van de heer Dalle . Het is spijtig dat nu tweemaal er eerst een dode moet vallen voor er gereageerd wordt ...en voor hoelang ????
    Reeds 35 jaar geleden hebben we hieromtrent gereageerd met een rapport "Veel hospi-, weinig -taal"...en het verbetert er niet op . Onbegrijpelijk !

  • Marc DE MEULEMEESTER

    21 december 2023

    Er moeten ook sancties volgen voor de verwijzende eerste lijn en ambulanciers in de Gaza : in plaats v mooi ON LINE de 7,5 blz formulieren in te vullen , liefst zonder DDT fouten , geven ze 1 met de hand geschreven verwijsbriefje , vol bloedvlekken , mee !
    Hoe durven ze het ?