Cijfers liegen niet: ook Luik en Brussel komen in coronavizier

Alle cijfers staan op rood in Antwerpen voor de tweede golf, maar wat zegt dat voor de andere Vlaamse provincies en bij uitbreiding Wallonië, Brussel, België? Spijkerharde gedetailleerde en recente gegevens levert ons Bart Mesuere (foto), computationeel bioloog en bio-informaticus aan de UGent.

Zijn tabel, vandaag opgemaakt op basis van recente (1) Sciensanogegevens, legt bloot hoezeer en in welke landsdelen het virus oprukt. En dan springt Antwerpen er uiterard uit met een groei van +414% tot eind vorige week voor besmettingen. Hetzelfde geldt voor recente besmettingen per 100.000 inwoners (89.21). Maar vooral de nog recentere cijfers over de hospitalisaties van de afgelopen 14 dagen doen de wenkbrauwen fronsen: +875%!

Nu ook Limburg en Oost-Vlaanderen onder druk

Die hospitalisatiecijfers winnen net zoals bij de eerste golf aan belang nu tijdens de iets minder bezette vakantiemaanden de covid-19-patiënten weer beginnen toe te stromen. En dan merken we dat voor de Vlaamse provincies zowel Limburg als Oost-Vlaanderen, elk met een stijging van 100%, mee ‘op het slechte pad’ zitten. Alleen Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen kunnen de schade voorlopig beperken, c.q. stabiliseren.

Trekken we de situatie open naar heel België, dan zien we inderdaad dat Vlaanderen terecht door Europa sinds vorige week de code oranje kreeg (enkele dagen geleden al 40.8 besmetten per 100.000 inwoners).

Franstalig België aan de beurt?

Brussel doet het iets minder goed dan Wallonië (24.9 vs. 19.9) en kent ook al een stijging van het aantal hospitalisaties die er mag wezen (+225%). De recente beschuldigingen van Rudi Vervoort aan het adres van Bart De Wever als zou zijn waarschuwing voor de ontwikkeling in Brussel berusten op minachting voor de stad, zou dan ook wel eens als een boemerang naar de PS’er kunnen terugkeren. Idem dito trouwens voor de gouverneur van Luik die een algemene mondmaskerplicht in zijn provincie enkele dagen geleden nog niet opportuun achtte: Luik staat op het punt om het eerste dominosteentje te worden dat omvalt in Wallonië (+333% hospitalisaties). Wallonië haalt wel nog een relatief goede score door de uitstekende cijfers voor Namen en Waals-Brabant qua recente besmettingen, terwijl ook Luxemburg stabiel blijft als we de ziekenhuisopnames bekijken. Maar voor Namen zit er een addertje onder het gras: het stijgingspercentage van de besmettingen is torenhoog (+488%), zelfs hoger dan Antwerpen!

Beter voorbereid maar niet geruststellend

Tot slot nog een blik op het zevendaagse gemiddelde van nieuwe hospitalisaties de laatste 14 dagen voor België. Dat stijgt met 79% (stand gisteren). Nagenoeg dezelfde trend voor de opnames intensieve zorg (+68%). Dr. Geert Meyfroidt van de beroepsvereniging intensieve zorg meldde weliswaar dat zijn discipline er nu stukken beter voorstaat dan pakweg bij het begin van de eerste golf, deze cijfers zijn ver van geruststellend.

Ook het geschatte reproductiecijfer dat om en bij de 1.3 ligt over heel het land – met dus plaatselijke uitschieters – is niet van die aard om onze aandacht te laten verslappen, net omdat we weten dat de cijfers de volgende dagen nog verder zullen stijgen.

(1) Trends besmettingen tot en met 26 juli, hospitalisaties tot en met 29 juli.

> Lees ook: Antwerpen Noord: huisartsen plots naar de grens van hun kunnen

> Lees ook: alarmpeil bereikt in Genk

> West-Vlaamse ziekenhuizen klaar voor eventuele stijging opnames

> Hoofdarts kliniek Sint-Jan waarschuwt voor situatie in Brussel

> Geert Meyfroidt: "Intensieve diensten nu beter voorbereid op tweede golf"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.