Limburgs fertiliteitscentrum ZOL-Jessa scoort opvallend hoger dan gemiddeld

40% van de eerste cyclus IVF-behandelingen in het Fertiliteitscentrum ZOL-Jessa leidt tot een zwangerschap. Hiermee scoort Limburg opvallend hoger dan het Belgische gemiddelde van 35%. Ook bij een tweede tot vijfde cyclus ligt de slaagkans in Genk en Hasselt opmerkelijk hoger dan in de rest van het land. 

Sinds 2013 werken Jessa en Ziekenhuis Oost-Limburg samen voor IVF-behandelingen onder de naam Fertiliteitscentrum ZOL-Jessa. Het integrale IVF-traject bestaat uit twee zorgprogramma’s: A en B. Programma A vindt in beide ziekenhuizen plaats. Het omvat de diagnose van het vruchtbaarheidsprobleem, de stimulering van de eicellen en de pick-up of weghaling van de eicellen. Programma B focust op de bevruchting of embryologie. Bijbehorende laboratoriumactiviteiten gebeuren in het IVF lab van het ZOL. 

“We zijn erg opgetogen met deze resultaten” zegt dr. Nathalie Dhont, beheerder van het IVF-lab in ZOL. “Het toont aan dat de hyperprofessionele werking van ons lab vruchten afwerpt. Ons zelf voortdurend in vraag stellen, doorgedreven kwaliteitscontroles en een zorgvuldige selectie van embryo’s zijn belangrijke factoren in het succes van een lab. Aan elk detail wordt gedacht en veel aandacht besteed. Met succes, nu we zwart op wit kunnen aantonen dat het fertiliteitscentrum ZOL-Jessa een hogere zwangerschapskans per embryo biedt.” 

Fijne samenwerking 

In een provincie zonder universitair ziekenhuis blijft de B-activiteit (embryologie en invriezen van eicellen, zaadcellen en embryo’s) beperkt tot één locatie. Sinds de wetgever dat heeft bepaald, gebeurt dit voor Limburg in het ZOL. “De samenwerking tussen Jessa en ZOL verloopt uitstekend”, vult dr. Sofie Hulsbosch, kliniekhoofd en fertiliteitsarts bij Jessa, aan: “Er is vaak overleg tussen de fertiliteitsartsen en Jessa artsen gaan geregeld naar het ZOL voor de terugplaatsing van embryo’s.” 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.