Nieuwe behandeling leverkanker met radioactieve bolletjes bij Aalsterse ziekenhuizen

Het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis behandelen patiënten met een vorm van leverkanker voor het eerst met radioactieve holmium bolletjes: minuscule radioactieve stoffen worden via de leverslagader rechtstreeks in de lever gebracht. De hoeveelheid radioactieve stof die de patiënt toegediend krijgt, is zeer laag. Zo wordt de tumor gericht behandeld zonder omliggend gezond leverweefsel aan te tasten.

Naar verwachting neemt de overlevingskans voor patiënten hierdoor toe en verbetert hun levenskwaliteit. De Aalsterse ziekenhuizen zijn daarmee het derde ziekenhuis in België dat deze innovatieve behandeling met holmium bolletjes aanbiedt.

Holmium vs Yttrium

Patiënten met uitzaaiingen in de lever of leverkanker, waarbij het niet mogelijk is om te opereren, kunnen baat hebben bij deze vorm van inwendige bestraling, die selectieve interne radiatie (SIRT) wordt genoemd. Deze SIRT-therapie wordt al meerdere jaren in het A.S.Z. en OLV Ziekenhuis toegepast, waarbij Yttrium bolletjes worden gebruikt.

Afgelopen week werden in de Aalsterse ziekenhuizen voor het eerst twee patiënten behandeld met Holmium bolletjes. Het grootste verschil tussen Holmium en Yttrium is dat met Holmium een nauwkeurigere visualisatie mogelijk is door middel van MRI en SPECT CT. Elke patiënt krijgt hierdoor een nog meer individueel aangepaste dosering.

Gebundelde expertise A.S.Z. - OLV

Deze behandeling wordt uitgevoerd door nuclearisten dr. Nicole Dorny, dr. Pieter De Bondt, dr. Olivier De Winter en dr. Dirk Ooms en interventioneel radiologen dr. Katrien De Keukeleire en dr. Lawrence Bonne. Deze artsen werken heel nauw samen met een multidisciplinair team van gastro-enterologie, oncologie, anatomopathologie, abdominale heelkunde en hepatobiliaire pancreaschirurgie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.