Nieuwe screeningstool om ongewenst gedrag op het werk op te sporen 

De bestaande methodes volstaan niet altijd om problematisch, ongewenst gedrag  op het werk snel te identificeren en aan te pakken. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een psychosociale risicoanalyses uit te voeren en een preventief beleid uit te stippelen. In de praktijk gaat het dan over heel uitgebreide bevragingen die veel tijd en geld kosten.

“Dit hele proces van bevraging, verwerking en rapportering neemt verschillende maanden in beslag”, zegt professor Elfi Baillien, Onderzoekseenheid Work and Organisation Studies van de KU Leuven. “Zo gaat er kostbare tijd verloren waarin de situatie helemaal kan veranderen en mogelijk escaleren. Als we dat proces kunnen versnellen, dan krijgen organisaties meer tijd en middelen voor beleid en opvolging.”

Daarom ontwikkelden Baillien en haar collega’s de ‘Combat Harassment Tool’, kortweg CHAT De bevraging, die volledig digitaal verloopt, is wetenschappelijk gevalideerd en screent de belangrijkste risicofactoren van grensoverschrijdend gedrag op het werk. Via een automatisch gegenereerd feedbackrapport krijgt de werkgever een beter beeld van het sociaal klimaat binnen een bepaalde groep werknemers: de aanwezigheid van geweld, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook het type dader en mogelijke burn-outklachten die veroorzaakt worden door het ongewenst gedrag.

“Met CHAT willen we organisaties, met name de kleinere bedrijven, beter wapenen om de vinger aan de pols te houden en indien nodig sneller te kunnen ingrijpen”, aldus professor Baillien. “Het is laagdrempelig, snel en anoniem. Het feedbackrapport kan als basis dienen om bepaald ongewenst gedrag te bespreken en de nodige acties te ondernemen, idealiter in samenwerking met een preventie-adviseur of andere praktijkexpert.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.