Oppositiepartijen niet onder indruk van begrotingswerk

De oppositiepartijen zijn niet onder de indruk van de begrotingscontrole waarover de federale regering het eens is geraakt. PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. "De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust", luidt het bij N-VA. De coalitiepartners blikken al vooruit naar volgende akkoorden.

Het rapport dat het Monitoringcomité opstelde voor de begrotingscontrole, gaf aan dat het tekort 1,1 procent lager ligt dat wat in oktober vorig jaar was begroot. "Dat betekent twee dingen", stelde premier Alexander De Croo tijdens het vragenuurtje in de Kamer. "Dat betekent dat de hemel aan het opklaren is én dat het begrotingswerk met de nodige sérieux en degelijkheid is gedaan."

De premier herinnerde eraan dat de oefening plaatsvindt na twee grote crisissen. "Deze regering heeft de keuze gemaakt de schokken op te vangen. Dat kost geld, maar wij hebben ervoor gekozen de mensen niet zomaar in kou te laten staan." Volgens De Croo heeft de regering nu ook meer gedaan dan wat tijdens een klassieke begrotingscontrole mag worden verwacht. De netto-inspanning bedraagt 1,75 miljard euro, maar bruto gaat het om 2,65 miljard euro, rekende hij voor.

Sander Loones van oppositiepartij N-VA was het daar niet mee eens. "De realiteit is dat de begroting op één jaar tijd van een tekort van 15 miljard euro naar 20 miljard euro is gegaan. Er gebeurt veel te weinig", aldus Loones. "Zelfs Italië, Spanje en Griekenland hebben een betere begroting dan u."

Sophie Merckx (PVDA) laakte dat de regering de gepensioneerden laat betalen en dat er wordt bespaard in gezondheidszorg. "U hebt uw beloftes gebroken, de Engies en Delhaizes hebben gewonnen." Ook Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) hekelde dat de meerderheid bespaart op de laagste pensioenen en uitkeringen. "U moet besparen op migratie en niet op de allerzwaksten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.