Orsi Academy brengt real-time AI naar OK voor ingreep met hulp van augmented reality

Bijgestaan door Orsi’s ingenieurs Jente Simoens en Jasper Hofman, verwijderde dr. Ruben De Groote, uroloog OLV Ziekenhuis Aalst, met succes een niertumor met de Intuitive Xi robot. Dankzij de nieuw ontwikkelde applicatie wordt het 3D-model, op basis van een preoperatieve CT-scan van de nier, live over het endoscopisch beeld in de robot gelegd. Hierdoor krijgt de chirurg een beter beeld van waar de tumor zich specifiek bevindt en mogelijke bijhorende gevaren tijdens het opereren.

Waarom was deze operatie een mijlpaal?

  • De chirurg ziet een 3D-beeld, gemaakt op basis van een preoperatieve CT-scan van het orgaan, terwijl hij opereert. Het 3D-model wordt als het ware als een extra laag geprojecteerd over het operatieve beeld en geeft dus extra inzichten.
  • Alles wordt live weergegeven terwijl de chirurg opereert met nagenoeg geen vertraging.
  • Waar eerder dit 3D-model een deel van de robotinstrumenten overschaduwde, staat de technologie ontwikkeld door Orsi nu een interactie met het 3D-model toe door live herkenning van de instrumenten.
  • Real-time herkenning van 37 niet-organische items zoals de robotinstrumenten, naalden, draden…
  • Eerste wereldwijde gebruik van de NVIDIA Holoscan supercomputer in combinatie met de 12G-SDI DELTACAST capture card tijdens real-time chirurgie
     

Door organen heen kijken

Uroloog dr. Ruben De Groote reageerde positief na de operatie: “Nu Orsi erin slaagt de vertraging van het 3D-model tot een absoluut minimum te beperken, is augmented reality naar mijn mening klaar voor implementatie in de klinische praktijk. AR maakt het bovendien mogelijk om met meer precisie te opereren en verborgen kwetsbare anatomie bloot te leggen, wat een belangrijke troef is voor de chirurg.”

Grenzen verleggen

Orsi Academy’s Surgical AI Lead, Dr. Pieter De Backer leidde de samenwerking tussen Orsi, NVIDIA & Deltacast: “De ontwikkeling en toepassing van augmented reality en artificiële intelligentie is een enorme uitdaging. Robotchirurgie leent zich echter bijzonder goed voor de integratie van zowel artificiële intelligentie als augmented reality. De combinatie van Orsi's state-of-the-art datasets, AI-netwerken en expertise enerzijds en de hardware en software van NVIDIA en Deltacast anderzijds heeft een baanbrekend resultaat opgeleverd."

"Buiten het technisch vernuft is dit ook een manueel intensief karwei: we labelden handmatig meer dan 130.000 instrumenten op 31.812 afbeeldingen, een inspanning die ons meer dan 2.000 uur kostte. Een echte teamprestatie!”

Orsi Academy kwam al eerder met een gelijkaardige oplossing. De aanpak was echter onvoldoende voor gebruik tijdens live operaties door ‘latency’ of vertraging. “Hoewel er nog belangrijke uitdagingen in het verschiet liggen, weten we nu dat computerkracht niet langer de cruciale bottleneck in het proces is. Er kondigt zich een fascinerende en revolutionaire tijd aan voor de chirurgie!” concludeert dr. De Backer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.