Philips moet slaapapneu-apparaten extra laten testen in de VS

Philips moet aanvullende testen laten doen met zijn slaapapneu-apparaten, zo heeft de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond FDA bepaald. De testen moeten uitwijzen wat de gezondheidsrisico's voor patiënten zijn die voorheen een defect apparaat van het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf gebruikten.

Patiënten met slaapapneu kunnen een speciale machine gebruiken om goed te kunnen slapen. Maar sommige slaapapneu-apparaten bleken defect te zijn. Isolatieschuim in machines kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen en dat veroorzaakt mogelijk gezondheidsschade. De zogeheten slaapapneu-affaire kwam twee jaar geleden aan het licht. Philips begon toen met een terugroepactie. Afgelopen zomer meldde het Nederlandse medisch-technologisch co ncern dat verreweg de meeste apparaten waren vervangen.

In de Verenigde Staten lopen tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen Philips over gezondheidsschade. Vorige maand zei het concern een schikking te hebben getroffen over schadevergoedingen voor Amerikaanse klanten die een kapot apparaat hadden. Philips is bereid hen minstens 448 miljoen euro aan vergoedingen te betalen. Dit gaat echter alleen over financiële schade van die patiënten. Philips benadrukte dat de schikking niet betekent dat het bedrijf toegeeft in de fout te zijn gegaan.

Vorige week meldde topman Roy Jakobs aan financieel persbureau Bloomberg dat Philips mogelijk nog zeven jaar bezig is met de slaapapneu-affaire. Hij gaf aan dat het lastig was om te zeggen hoe lang de afhandeling van alle juridische procedures gaat duren.

Het nieuws van het FDA-verzoek doet het aandeel van Philips kelderen op de beurs van Amsterdam. Rond 10.45 uur staat een verlies van meer dan 9 procent op het koersenbord.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.