Psychiatrische ziekenhuissite in Kortenberg wordt volledig heringericht

Het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) KU Leuven in Kortenberg (Vlaams-Brabant) krijgt de komende jaren een grondige make-over. In plaats van de huidige paviljoenen komen er zorgstraten met huizen die meer gericht zijn op de herintegratie van de bewoners in de maatschappij. De plannen zijn voorgesteld aan de pers.

De site in Kortenberg kenmerkt zich vandaag door uitgestrekte, lage paviljoenen, met tuinen tussenin. Aan de kant van de Leuvensesteenweg scheidt een lange muur het centrum van de gemeente. Het grootste deel van de gebouwen dateert uit de jaren voor 1985: technisch en organisatorisch zijn de gebouwen gedateerd. 

De infrastructuur voldoet bovenal niet meer aan de huidige zorgnoden, zegt het UPC KU Leuven. Er zijn vandaag meer complexe zorgvragen en tegelijk wordt sterker ingezet op korte verblijven, ambulante zorg en een betere verbinding met de maatschappij. Het masterplan, dat het nieuwe ontwerp van de volledige site bundelt, moet tegemoet komen aan die noden. "We gaan naar een volledige tabula rasa", noemt Bart De Greef, financieel en logistiek directeur van UPC KU Leuven, het.

De paviljoenen zullen vervangen worden door zorghuizen in zorgstraten. De bebouwde oppervlakte wordt zo gehalveerd: dat moet de loopafstanden voor het personeel en patiënten verkleinen. Aan de kop van elke zorgstraat komen gebouwen die eerder voor logistieke of gedeelde functies zullen dienen.

De zorghuizen zelf worden flexibel ingericht: een standaard huis bevat bijvoorbeeld acht kamers op de bovenverdieping, maar binnen dezelfde contouren kan er op de eerste verdieping geopteerd worden voor vier kamers en een daggedeelte. "We weten niet hoe de zorg er over 20 of 50 jaar zal uitzien", zegt directeur De Greef. "Dit laat ons toe om in te spelen op de noden die er in de toekomst kunnen komen." 

Mark Waer, voorzitter Z.org KU Leuven: "De maatschappelijke en beleidsmatige evoluties in de geestelijke gezondheidszorg vereisen innovatieve en doortastende oplossingen. Om daarop in te spelen heeft het UPC KU Leuven, in dialoog met alle geledingen van het ziekenhuis, een campusplan ontwikkeld dat de weg vrijmaakt voor het psychiatrisch ziekenhuis van de toekomst."

Vlaams minister Hilde Crevits toonde zich enthousiast over het masterplan en de toekomstige ontwikkelingen op de ziekenhuissite: "Met vol vertrouwen kijk ik uit naar de investering in deze site. Ze betekent een belangrijke mijlpaal in het streven naar een duurzame, innovatieve en inclusieve zorgomgeving die van groot belang is voor de samenleving."

Volgens de huidige planning zouden alle werken, die gefaseerd uitgevoerd worden, in 2040 klaar zijn. Het volledige kostenplaatje wordt geschat op 250 miljoen euro. Een deel daarvan zou bijgepast worden door de Vlaamse overheid via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Bekijk hier de presentatievideo.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.