Rode Kruis-Vlaanderen opent nieuw donorcentrum in Beringen

Rode Kruis-Vlaanderen heeft vanochtend zijn 14e donorcentrum voor bloed en plasma geopend in het Limburgse Beringen. De organisatie wil met het extra donorcentrum een antwoord bieden op de stijgende vraag naar plasma en hoopt voor dit jaar op 4.000 bijkomende plasmadonaties dankzij het nieuwe centrum.

Het nieuwe donorcentrum ligt aan de Koolmijnlaan 245 in Beringen en beschikt over zeven ligbedden met de nodige apparatuur om plasma te geven en drie ligbedden om bloed te geven. De bedoeling is om vooral extra plasmadonoren aan te trekken omdat dit enkel in een donorcentrum kan. Bloed kan ook op andere inzamelingen worden gedoneerd.

Plasma wordt enerzijds gebruikt om rechtstreeks toe te dienen aan patiënten - bijvoorbeeld personen met stollingsstoornissen of heel ernstige brandwonden - en anderzijds wordt er ook heel wat levensreddende medicatie mee geproduceerd.

"In 2023 mikken we met het centrum in Beringen op goed 4.000 plasmadonaties", verduidelijkt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. "Die extra Limburgse boost is broodnodig, want de hoeveelheid plasma die we moeten ophalen, gaat tegen 2025 met 10 procent stijgen." België wil zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van plasma uit het buitenland, en Europa op zijn beurt wil ook onafhankelijk worden van de Verenigde Staten. De Belgische overheid heeft daar dan ook doelstellingen op geplakt: in 2018 lag dat target op ongeveer 120.000 liter plasma, voor 2023 ligt het al op 153.000 liter en tegen 2025 moet Rode Kruis-Vlaanderen zo'n 169.000 liter ophalen - 10 procent meer dan vandaag dus.

Het nieuwe donorcentrum in Beringen is het 14e van Rode Kruis-Vlaanderen en het tweede in Limburg, na Genk. Wie plasma of bloed wil doneren, moet hiervoor steeds een afspraak maken. Dat kan via rodekruis.be/bloed of telefonisch via het gratis nummer 0800 777 00.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.