Ruim helft Belgen schonk vorig jaar aan goede doel

Vorig jaar deed zowat 56 procent van de Belgen - 59 procent Nederlandstaligen en 52 procent Franstaligen - een gift aan een goed doel, aanzienlijk minder dan in 2019 toen het nog om 63 procent ging. Dat blijkt uit de barometer van de filantropie die dinsdag door de Koning Boudewijnstichting (KBS) werd gepubliceerd.

De populairste goede doelen zijn traditioneel die rond gezondheid en medisch onderzoek en deze ontvingen ook nu de meeste giften (61 procent), al was er wel sprake van een lichte daling tegenover de vorige meting in 2019 (66 procent). Doelen rond humanitaire acties en ontwikkelingshulp bleven met 51 procent (tegenover 52 procent in 2019) eveneens in trek, net als doelen rond armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid (50 procent tegenover 46 procent in 2019).

Volgens de barometer kenden de giften op het vlak van grootte een positieve evolutie, maar het percentage van mensen dat een gift deed, daalde wel. Concreet gaven bijna 6 op de 10 Belgen in 2022 een totaalbedrag tot 250 euro, iets minder dan in 2019 het geval was. 

De meerderheid van de schenkers stelde evenveel of meer giften te hebben gedaan in vergelijking met voordien. Van degenen die verklaarden minder te hebben gegeven, gaf driekwart aan dat dit het gevolg was van de crisis en hoge inflatie.

De barometer van de filantropie van de KBS kwam tot stand via een telefonische enquête van studiebureau Ipsos bij meer dan 1.000 Belgen. Naast het aantal giften en de totaalbedragen werd er ook gekeken naar het sentiment van de Belg tegenover filantropie. Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat filantropie bijdraagt aan een betere wereld (77 procent) en 46 procent ziet het zelfs als een morele plicht. Zowat 62 procent is van mening dat de politiek onvoldoende doet voor goede doelen.

De voornaamste redenen van de Belg om niet aan filantropie te doen is dat hij of zij denkt al voldoende te doen door het betalen van belastingen, maar ook een zeker wantrouwen in de betrokken organisaties en de overtuiging dat ondersteuning deel uitmaakt van de rol van de staat spelen mee. 

Uit de bevraging kwam tot slot naar voor dat het economisch klimaat weegt op de schenkingen en dat de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis een impact hebben. Zo gaf 6 op 10 landgenoten aan dat het economisch klimaat ongunstig is voor donaties en 1 op 2 is ervan overtuigd dat er dit jaar nog minder giften gedaan zullen worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.