Ruim honderd geestelijke gezondheidscentra zetten dit weekend de deuren open

Meer dan honderd geestelijke gezondheidscentra zetten op 7 en 8 oktober hun deuren open voor het grote publiek. Ze doen dat naar aanleiding van de eerste Open Geestdagen, een nieuwe campagne van Te Gek!?.

Te Gek!? wil met de Open Geestdagen het brede publiek laten kennismaken met de verschillende vormen van geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel. De campagne werd begin juni voorgesteld op de Grote Markt in Leuven: vijftig van de honderd deelnemende organisaties hadden toen een deur meegenomen, en zwaaiden die symbolisch open. 

De organisaties die komend weekend hun deuren openen, zijn van alle strekkingen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat van psychiatrische ziekenhuizen, herstelacademies, psychosociale revalidatiecentra, verzorgingstehuizen, online of telefonische hulplijnen tot zorgboerderijen en CAW's. Allen erkennen ze dat er meer verbinding nodig is tussen de voorzieningen en het brede publiek, om zo het taboe op psychische kwetsbaarheid te helpen doorbreken. 

Onder de deelnemende organisaties zit bijvoorbeeld het UPC KU Leuven, Zorggroep Sint-Kamillus in Bierbeek en omstreken, Eigen Woonst vzw in Menen, inloophuis OverKop in Genk en Aalst, HerstelAcademie Emergo in Mechelen en Frapello in de Vlaamse Ardennen. De volledige lijst van deelnemers is te vinden via de website www.tegek.be

Bij de Open Geestdagen hoort ook een Open Geesttournee: acteur en Te Gek!?-ambassadeur Mathias Vergels speelt de voorstelling 'Het komt voor in de beste families' in meer dan dertig psychiatrische ziekenhuizen en culturele centra. Voor de tweedaagse is ook een radiozender in het leven geroepen. Radio 'Open Geest' wordt vanuit een grote bus uitgezonden. Op 7 oktober staat de bus in Gent, een dag later in Genk. 

De Open Geestdagen kaderen binnen de tiendaagse van de geestelijke gezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.