Schaarste aan geneesmiddelen laat zich scherper voelen

Het aantal geneesmiddelen waarvan een tekort is, ligt nog hoger dan gedacht, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg.  Volgens Farmastatus, een initiatief van het Federaal Geneesmiddelenagentschap, zouden het er 360 zijn, maar volgens Febelco, de belangrijkste distributeur-groothandel in ons land, zouden het er liefst 1.239 zijn. Ook MediSfeer en De Specialist signaleerden dat al eerder.

"De schaarste betekent dat bijna 15 procent onbeschikbaar is", zegt Febelco-directeur Olivier Delaere. "Al te vaak spelen ook puur commerciële drijfveren. Medicijnen die te weinig opbrengen, worden in toenemende mate geschrapt."

Volgens de ­Europese apothekerskoepel PGEU is een Europese apotheker gemiddeld bijna zeven uur per week kwijt aan het beheer van tekorten.

> Medicijnentekort: het gaat om meer dan 1.200 producten

Bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) bevestigen ze de tekorten, maar woordvoerder Ann Eeckhout nuanceert: "Sinds de invoering van Farmastatus in 2019 zien wij dat de tekorten in ons land lichtjes gedaald zijn: het gaat nu om zo'n 3,5 procent, ooit was dat 5 procent. Voor het gros van die onbeschikbare medicijnen zijn er alternatieven of kan de apotheker magistrale bereidingen maken."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.