Sociale akkoorden gezondheidssector ondertekend, enkel VSOA stemde tegen

Werkgevers, werknemers en de overheid hebben woensdag het sociaal akkoord voor het personeel in de publieke en private gezondheidsinstellingen ondertekend. Enkel de liberale vakbond VSOA kreeg geen mandaat van zijn achterban om het akkoord te ondertekenen.

"De akkoorden werken vooral aan een correcte verloning, betere werkomstandigheden en meer stabiliteit voor de werknemers", aldus minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is dan weer verheugd over "vier jaar sereniteit en sociale vrede in belangrijke en cruciale sectoren", met akkoorden "die zorgen voor een gezonde financiering in de private en publieke sector, en voldoende kwaliteitsvolle jobs".

De akkoorden voorzien onder meer in een jaarlijkse premie van 0,6 procent van de loonmassa voor de tweede pensioenpijler. Daarnaast werd een nieuw 'functieclassificatiemodel' overeengekomen, waardoor een werknemer loon naar werken krijgt en niet meer enkel volgens het diploma. Ook zal onderzocht worden of het functieclassificatiesysteem ook voor de publieke sector kan worden toegepast. Tot slot zijn er 'kwalitatieve' maatregelen rond bijvoorbeeld burn-out, ziektepreventie, voorkomen van agressie op het werk, betere arbeidsorganisatie en meer recht op bijkomende uren voor deeltijds personeel.

De vakbonden hebben opmerkingen overgemaakt aan de overheid, maar buiten het VSOA hebben ze de akkoorden allemaal ondertekend. Ze melden tevreden te zijn over het feit dat er meerjarenakkoorden werden afgesloten, maar benadrukken dat er nog veel vraagtekens zijn. Zo is er bijvoorbeeld nog onduidelijkheid over de financiering van de tweede pensioenpijler in 2019 en 2020 en over de hervorming van het ziekenhuislandschap. Ze benadrukken ook de werkgroepen die opgericht worden om verschillende maatregelen uit te werken, nauwlettend in het oog te zullen houden.

VSOA kreeg van zijn achterban geen mandaat om het akkoord te ondertekenen. "Het tijdsperspectief van het akkoord loopt verder dan de bevoegdheden van deze regering. We weten niet of de volgende regering deze beloften zal kunnen waarmaken", aldus secretaris Ingrid Daveloose. De liberale vakbond gaat bovendien niet akkoord met het doortrekken van maatregelen van de private naar de publieke sector. Zo is het IF-IC (Instituut Functieclassificatie) volledig anders in de publieke sector. "De schalen kunnen in de tussentijd aangepast worden, wat met loopbaanstructuren niet het geval was. Dat kan ertoe leiden dat bijvoorbeeld taken worden afgenomen van werknemers met een andere politieke kleur", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.