Spoed ZNA Cadix opent om 13 uur

Spoed Stuivenberg sluit definitief om 12 uur, Spoed ZNA Cadix gaat vanmiddag open om 13u. Dat komt doordat het laatste materiaal moet worden verhuisd naar de nieuwe spoed. De voorbije uren is met man en macht gewerkt om de spoeddienst vervroegd te kunnen openen. Normaal gezien zou de verhuis pas over tien dagen gebeuren.

De vervroegde opening neemt veel druk weg van de spoeddiensten in de naburige ziekenhuizen, heet het. De spoed van ZNA Stuivenberg is een van de drukste van het land. Jaarlijks verzorgt die meer dan 41.000 patiënten, gemiddeld 110 per dag.

De andere diensten van ZNA Stuivenberg verhuizen gefaseerd. De oorspronkelijke en gedetailleerd uitgewerkte verhuisplanning wordt zo goed mogelijk aangehouden. Op 18 september sluit ZNA Stuivenberg definitief.  

Druk wegnemen van naburige spoeddiensten
 De beslissing komt er na de elektriciteitsproblemen waarmee ZNA Stuivenberg sinds woensdagochtend kampt. De spoedgevallendienst ondervindt er zware gevolgen van de stroomstoring doordat er geen medische beeldvorming (röntgenfoto’s en scans) meer mogelijk is. Dat beperkt de mogelijkheden, waardoor patiënten naar naburige spoeddiensten moeten. In ZNA Cadix is vandaag wel medische beeldvorming beschikbaar.

Spoed open vanaf 13 uur voor brede publiek
De eerste uren kunnen patiënten zich met eigen vervoer aanmelden, zoals dat in elke spoedgevallen dienst kan. Ambulances worden door de noodcentrale vanaf 17 uur weer naar de spoed van ZNA Cadix gestuurd. Patiënten die met de MUG (mobiele urgentiegroep, met een spoedarts en spoedverpleegkundige) of de PIT (paramedisch interventieteam, met een spoedverpleegkundige) worden vervoerd, rijden voorlopig nog naar andere spoeddiensten.

Stewards aan de spoed van ZNA Stuivenberg zullen patiënten die op eigen kracht toekomen verwijzen naar ZNA Cadix. Er komen ook affiches over de sluiting die verwijzen naar ZNA Cadix.

"Patiënten die meer uitgebreide zorg nodig hebben dan wat we in ZNA Cadix kunnen voorzien, bijvoorbeeld heelkundige ingrepen of grotere technische onderzoeken, worden mogelijk overgebracht naar andere ziekenhuizen tot na de verhuis van alle diensten vanuit ZNA Stuivenberg."

Ingang spoed aan voorkant en via helling naar de ondergrondse parking
De spoed in ZNA Cadix ligt op verdieping -1 en is bereikbaar via de een ingang aan de voorkant en de helling naar de ondergrondse parking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.