Termont houdt erkend Gents netwerk boven de doopvont

Morgen, op 10 juni, ondertekenen de partners van het Ziekenhuisnetwerk Gent hun oprichtingsakte. Het netwerk van UZ Gent, AZ Sint-Lucas, AZ Oudenaarde en AZ Jan Palfijn Gent is inmiddels immers erkend door de Vlaamse overheid. Daarmee is het het achtste op 13 Vlaamse netwerken dat een erkenning in de wacht sleept.

Daniël Termont, voormalig Gents burgervader, zal als toekomstige voorzitter een woordje uitleg geven bij de visie op het netwerk. En hij onthult een nieuw logo.

Intussen is dus een meerderheid van de Vlaamse ziekenhuisnetwerken erkend door de Vlaamse overheid. Niet te vroeg, vermits de richtdatum begin 2020 was. Maar door covid spelen wel wat verzachtende omstandigheden. 

Dat neemt niet weg dat voor de vijf overige niet-erkende netwerken alle zeilen mogen worden bijgezet. Het gaat om het netwerk dat zich rond Brussel slingert (UZ Brussel, beide Aalsterse ziekenhuizen en Sint-Maria Halle), twee grote netwerken in het westen van het land en twee grote netwerken in het oosten. Meer hierover deze week in De Specialist.

De netwerken hebben niet alleen hun nut bewezen in de aanpak van de eerste covid-crisis, ze kunnen dat opnieuw doen bij een mogelijke nieuwe golf. Niets belet netwerken die nog erkend moeten worden, om nu al informeel te overleggen uiteraard, en dat gebeurt ook al. Maar in de toekomst zullen ziekenhuisnetwerken ongetwijfeld belangrijke standaarden vormen voor financiering en denken sommigen zelfs al aan grotere gehelen dan de huidige netwerkstructuren.

De kwestie is dus om tijdig mee te zijn met deze evolutie. Dat geldt natuurlijk ook voor de overheid die deze erkenningsaanvragen tijdig moet afhandelen. De sense of urgency door een mogelijke tweede coronagolf kan ook hier de zaken doen vooruitgaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Pascal Selleslagh

  09 juni 2020

  Inderdaad. Bij deze gebeurd. Excuus.

 • David VAN BRUMMELEN

  09 juni 2020

  Het AZ Oudenaarde maakt ook deel uit van het Ziekenhuisnetwerk Gent. Kunt u uw artikel aanpassen?

 • Gunther DE PRAETER

  09 juni 2020

  U vergeet AZ Oudenaarde