Tineke Van hooland (44) nieuwe voorzitter AZ Oudenaarde

AZ Oudenaarde heeft een nieuwe voorzitter: Tineke Van hooland (Open VLD). Zij neemt de fakkel over van Stefaan Vercamer (CD&V) na een motie van wantrouwen door de medische raad. Het vertrouwen herstellen en de toekomst van het AZ Oudenaarde veilig stellen, worden haar prioriteiten.
Na het ontslag van Stefaan Vercamer (CD&V) als voorzitter van het ziekenhuis in Oudenaarde in december vorig jaar, duidde de OCMW-raad gemeenteraadslid Tineke Van hooland (Open VLD) aan als opvolger. De OCMW-raad wil ook dat het AZ Oudenaarde een volwaardig basisziekenhuis blijft. Daarmee is de kogel door de kerk.

Eind januari moest een beslissing vallen om uit de impasse te geraken. De medische raad van het AZ Oudenaarde stuurde op 20 december een motie van wantrouwen naar de voorzitter van de raad van bestuur Stefaan Vercamer en naar algemeen directeur Ann De Maere.  

Van hooland beseft dat ze op een moeilijk moment de fakkel overneemt. "Door de motie van wantrouwen kunnen we niet ontkennen dat er momenteel een crisis heerst. Het vertrouwen tussen de verschillende partijen en stakeholders moeten we herwinnen in het belang van voortbestaan van ons ziekenhuis, van het personeel en van de patiënten. Ik zal hiervoor in gesprek gaan met alle belanghebbenden in het ziekenhuis.”

Het kernprobleem was volgens de voorzitter van de medische raad dat de artsen niet betrokken worden bij de implementatie van strategische beslissingen en het reeds uitgeschreven zorgstrategisch plan.

Positionering
De nieuwe voorzitter zal ook de onderhandelingen over de toekomst opvolgen.  AZ Oudenaarde moet aantrekkelijker worden voor patiënten uit de regio, de erkenning staat op het spel omdat te weinig bedden gevuld zijn. Gentse ziekenhuizen van het netwerk Gent (met UZ Gent, AZ Sint-Lucas en Jan Palfijn) zouden zich engageren om specialisten naar het AZ Oudenaarde te sturen, zodat daar meer consultaties kunnen plaatsvinden.

Van hooland zit al sinds 2019 in de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en is van opleiding industrieapotheker. Ze kent  de medische wereld en deed de voorbije jaren bestuurservaring op in de biofarmaceutische sector. Ze richtte ook Epic 10 op, een adviesbureau gespecialiseerd in externe zaken in de biowetenschappen.

Enkele jaren geleden werd Van hooland verkozen tot nationaal voorzitter van de Open VLD vrouwen, in opvolging van Eva De Bleecker die toen staatssecretaris werd. Bij die gelegenheid beklemtoonde ze de rol van de vrouw: "Ik wil dat we de nodige pit en professionaliteit uitstralen. Het gaat erover hoe we meisjes en vrouwen alle kansen kunnen geven."

> AZ Oudenaarde zoekt uitweg uit impasse
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.