Uitvoering euthanasie blijft met problemen kampen

De uitvoering van euthanasie in België blijft met problemen kampen. Dat melden verschillende artsen die volgend weekend een symposium houden over het onderwerp in Antwerpen.

"Veel instellingen laten voorbeeldig zien dat ze warm tegemoetkomen aan het recht op euthanasie", klinkt het bij LEIF, een initiatief van verenigingen die streven naar een waardig levenseinde. "En toch is de vaststelling dat het soms misloopt." Zowel ziekenhuizen, woonzorgcentra als familieleden zouden af en toe vertragingsmanoeuvres inzetten om het hele proces op zijn minst uit te stellen. 

"De afgelopen jaren worden wij als arts nog steeds geconfronteerd met problematische situaties wanneer mensen vragen om euthanasie", zegt dokter Gerlinde Wijnen. "Wij waren dat beu en hebben daarom beslist een symposium te organiseren en dit probleem naar buiten te brengen." 

Volgens LEIF botsen patiënten nog steeds op heel wat hindernissen. Instellingen zouden de euthanasievraag naast zich neer leggen of de uitvoering ervan willen verplaatsen. "Rusthuisartsen negeren in sommige gevallen de vraag gewoonweg", stelt LEIF. "De regelgeving wordt niet zorgvuldig genoeg of correct uitgevoerd." 

Nuance

Tegelijk nuanceren de artsen achter het symposium de problematiek. "Op de meeste plaatsen verloopt het wel goed", zegt Wijnen. "We hebben reeds heel wat mijlpalen gezien, maar hier en daar blijft het wel verkeerd gaan." Het symposium, bedoeld voor woonzorgcentradirecteurs, ziekenhuisdirecteurs, artsen en verplegers, dient vooral om een ruimer draagvlak te creëren zodat de uitvoering wettelijk verloopt.

De redenen die woonzorgcentra en ziekenhuizen aangeven om euthanasie tegen te houden, lopen uiteen. Het kan dat de wilsbekwaamheid van een persoon in vraag wordt gesteld, of dat er geloofsovertuigingen meespelen bij katholieke instellingen, al lijkt geloof niet zo'n groot struikelblok te zijn. 

"De wet zegt duidelijk dat een zorginstelling euthanasie niet kan weigeren", vertelt Wijnen. "En toch tracht men bewoners documenten te laten ondertekenen om euthanasie niet uit te voeren, wat onwettig is. De autonomie van de patiënt komt op de eerste plaats." 

Daarnaast zijn er instellingen die het proces 'on hold' zetten door een interne commissie te laten oordelen over de aanvraag, waardoor het in sommige gevallen "te laat is". Er zijn volgens experten ook enkele directeurs die pertinent neen zeggen, "tevens onwettig", aldus Wijnen. "En er zijn drogredenen, zoals het feit dat euthanasie niet zou passen binnen de filosofie van een instelling of dat de verpleging het niet zou kunnen uitvoeren."

'Spill-over'

Of er financiële motieven meespelen, "wordt uiteraard nooit zo uitgesproken", aldus nog dokter Wijnen. Sommige zorginstellingen vrezen wel voor een soort 'spill-over' effect, waarbij een daad van euthanasie andere patiënten op "verkeerde ideeën" zou brengen. Maar dat is quatsch, zegt Wijnen tussen de regels. "Een directrice zei ooit: 'als iedereen hier zo begint, heb ik straks geen bewoners meer'." 

Concrete cijfers van het probleem zijn er niet. "Wij hebben buiten Antwerpen weinig zicht op de situatie in rest van het land", besluit Wijnen. "Net daarom willen we op het symposium ervaringen uitwisselen." 

Voorlopig zijn er bijna driehonderd inschrijvingen voor het symposium 'Wiens leven is het eigenlijk?'. De bijeenkomst van mensen uit de sector wil vooral een stand van zaken opmaken, de regelgeving helder presenteren en een debat voeren over een waardig levenseinde binnen de zorginstelling.

Vanavond loopt op de Nederlandse zender NP02 ook nog ‘Dying to Live' een documentaire over de Nederlandse huisarts Mirjam die  jarenlang patiënten met een euthanasiewens hielp maar dan zelf getroffen werd door terminale kanker. Eerder zond Canvas die documentaire al uit.

> Symposium 'wiens leven is het eigenlijk'?

> "Geen wettelijke basis tegen uitvoerende arts", zegt advocaat euthanasieproces

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Roland COENJAARTS

  17 maart 2023

  Er is hier sprake van een wat verkeerde voorstelling van zaken rond de euthanasie wet, door Gerlinde Wijnen

  Er is weliswaar een recht op het vragen van euthanasie, echter niet op het krijgen ervan!
  Euthanasie maakt geen deel uit van normaal medisch handelen maar is nog steeds een medische exceptie

  Een bijna obsessief beroep op de autonomie van de patiënt verandert hier niets aan

  Euthanasie is juridisch niet afdwingbaar!

  Een instelling die een visie uitdraagt, waarin goede (paaliatieve) zorg tijdens het levenseinde hoger in het vaandel staat dan levensbeëindiging, heeft daar het volste recht toe en hanteert daarmee geen 'drogreden' maar maakt een intentie duidelijk mbt tot het verlenen van niet minder dan goede zorg

  Euthanasie is niet zonder meer te identificeren met goede zorg, het kan ook gezien worden als het failliet ervan!

  Roland Coenjaarts, huisarts