UZ Brussel en VUB ontvangen onderzoeksbeurs van JDRF voor onderzoek diabetes type 1

Het Diabetes Research Center van UZ Brussel en VUB ontvangt een onderzoeksbeurs van 1.199.550 dollar van de JDRF, de internationale non-profitorganisatie die onderzoek naar diabetes type 1 financiert. De studie beoogt om de diagnose van de ziekte vroeger te stellen, en hierdoor het risico op begeleidende ernstige complicaties te verminderen.

"Het gaat om een project over continue monitoring van de bloedglucosespiegel bij kinderen en (jong)volwassenen met een matig tot sterk verhoogd risico om diabetes type 1 te ontwikkelen", stelt VUB. De onderzoeksbeurs van ruim een miljoen dollar geldt voor de komende drie jaar.

Diabetes type 1 is een ongeneeslijke aandoening waarbij het eigen immuunsysteem cellen in het lichaam aanvalt, waardoor het lichaam steeds minder insuline kan produceren. Dit betekent dat de bloedglucosespiegel onvoldoende kan worden gereguleerd. Tien tot vijftien procent van de diabetespatiënten lijdt aan diabetes type 1, zowel kinderen als volwassenen.

"Deze studie zal ons helpen meer te weten te komen over hoe de aandoening zich ontwikkelt. Ze biedt tegelijk opvolging aan bij personen die risico lopen om diabetes type 1 te ontwikkelen", zegt Dr. Aster Desouter, die samen met professor Keymeulen de studie in goede banen moet leiden. "Samen met de evoluties op vlak van ontwikkeling van medicatie voor deze patiënten, willen we komen tot een gepersonaliseerde aanpak van diabetes type 1 op maat van de individuele patiënt en zijn noden", aldus Prof. Bart Keymeulen, diensthoofd Diabeteskliniek UZ Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.