Vakbonden willen vandaag actie voeren in Brusselse Iris-ziekenhuizen

De vakbonden bij de Iris-ziekenhuizen in Brussel, het netwerk van vijf openbare en universitaire ziekenhuizen in de hoofdstad, willen vandaag actie voeren. Ze protesteren daarmee tegen het gebrek aan regulering en controle vanwege het Comité C, dat belast is met de onderhandelingen tussen directies en vakbonden van de ziekenhuizen.

"Er worden lokale protocollen afgesloten zonder dat de Iris-paraplu daarvan op de hoogte wordt gesteld, terwijl de gemeenschappelijke protocollen niet worden gerespecteerd of toegepast", klaagt het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV-CSC, ACOD-CGSP en SLFP-VSOA) aan. "Dat gebrek aan coördinatie zorgt voor een desastreus resultaat met betrekking tot homogeniteit van de regels in onze openbare instellingen".

De bonden willen zo snel mogelijk de dialoog heropstarten met het Comité C en met de politieke verantwoordelijken. "Nu lijkt de politieke macht zich niet langer te interesseren voor het lot van onze ziekenhuizen. Duizenden werknemers worden aan hun lot overgelaten", klinkt het.

Als er geen vooruitgang wordt geboekt, dreigen de vakbonden de volgende weken met nog meer acties, die uiteindelijk kunnen uitmonden in een staking, waarschuwen ze.

UMC Sint-Pieter, UVC Brugmann, Iris Ziekenhuizen Zuid, het Jules Bordet Instituut en het kinderziekenhuis Koningin Fabiola maken deel uit van het Iris-netwerk.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.